Se & göra

Isbanan

Visste du att Luleås frusna skärgård och isvägar är listade på plats nummer 45 på amerikanska nyhetskanalen CNNs "bucket-list" över de 50 mest häpnadsväckande naturupplevelserna?
Läs vad CNN skriver om Luleå här.

Varje år plogas en isbana från Norra Hamn runt Gültzauudden till Södra Hamn samt vidare ut till Gråsjälören. På senare år har man dessutom gjort avstickare över älven till Bergnäset samt inåt älven mot Mjölkudden. Nedfarter till isbanan finns i Norra Hamn, vid Hälsans Hus samt i Södra Hamn. Nedfarten vid Hälsans Hus är anpassad för funktionshindrade. Oftast är isbanan klar för besökare i slutet på december.

Isbanans sträckning och längd varierar något från år till år. Den sammanlagda längden brukar vara ca 10 km. Med jämna mellanrum längs isbanan finns rastplatser med plats att sitta och fika på eller grilla i lä för vinden. Förutom att åka skridskor eller spark på isbanan kan man också promenera eller jogga. Längs sidorna av isbanan lämnas lite av vägen ospolad för att det inte ska blir så halt att gå. Isbanan dras alltid till Gråsjälören där Lions säljer våfflor under vårvintern. 

De senaste uppdateringarna om isbanan finns alltid på Isbanans Facebook-sida.

Under våren 2024 har du chansen att uppleva konst, som är en del av Luleåbiennalen, på vindskydden längs isbanan.  Foto: Andreas FagervallVindskydds-konst som väcker tankar om att värna varandra

Den norsksudanske konstnären Cassius Fadlabi (född 1975), i dag verksam och boende i Luleå, utgår i sitt konstverk från sudanesiska traditioner som hedrar personer som dött. Verket, med både mönster och kalligrafi, finns att se på vindskydden längs isbanan, och han tillägnar det sin mentor, den norska författaren Nils Amund Raknerud.
Fadlabis konstverk är en del av Luleåbiennalen, och ett samarbete mellan Konstfrämjandet Norrbotten och Luleå kommun.
Läs mer om Luleåbiennalen 2024.

Närmaste busshållplats:

Smedjegatan

Isbanan Burban Studios (9)
Northern lights over the ice track an Luleå city
Using a kick-sled on the ice track in Luleå is fun
People skating on the ice track in Luleå
People enjoying the ice track in Luleå
Preparing the ice track in Luleå
Gråsjälören in Luleå and the ice track in the background
The ice track in Luleå

Kontaktinformation

Telefon: +46 920-453000

Besök webbplats

Hitta hit

Liknande destinationer