Micke

Äta & dricka

Att äta ute eller att äta ute – utomhus – det är frågan. Smörj kråset på någon av Luleås gourmetrestauranger eller grabba något snabbt i farten. Här hittar du lokala delikatesser såväl som smaker från hela världen.

Att äta ute, eller äta ute...

Att äta ute har två olika betydelser i Luleå. Smörj kråset på någon av stadens gourmetrestauranger där skickliga kockar tillagar regionens högkvalitativa råvaror med säker hand och bjuder dig på en smakpalett av Swedish Lapland. Du bara måste äta det goda och nyttiga viltköttet av ren och älg, som vuxit upp i den fria naturen, njuta av ädla fiskar som simmat i rena, klara vattendrag och förföras av blåbär, hjortron, åkerbär och lingon som mognat under ljusa sommarnätter.

Äta ute har också en annan, mer bokstavlig tolkning, här i Luleå – när maten serveras just utomhus. Inget smakar så gott som en måltid tillagad över öppen eld, gärna som avrundning på härliga utomhusaktiviteter. Ofta används en muurikka, en stor stekpanna, för att tillaga exempelvis suovas eller steka palt. Och med all säkerhet – kokkaffe. Just kokkaffet är lite av en specialitet och ett kännetecken för regionen. Kaffet serveras hett i en kåsa av trä, starkt och svart – det värmer och skärper dina sinnen.

Glögg4

Lokal matordlista

Lär dig några lokala ”matord”.

KÅSA: Traditionellt dryckes- eller serveringskärl i trä. Används oftast för att dricka kaffe i skogen.

På bilden: glögg i kåsa funkar också bra och avnjuts bäst tillsammans med lussekatter.

Lär dig fler ord

Var vill du äta?

Kurrar det i magen? Luleå är ett paradis för matälskare. Välkommen till bords!