Jultraditioner är en annorlunda företeelse som skiljer sig från land till land. Här kommer några korta, men intressanta fakta från Friluftsmuseet Hägnan om svenska jultraditioner.

Visste du att...

...den svenska jultomten är en korsning av gårdstomten, den tyske Der Weinachtsmann och den amerikanske Santa Claus?


Gårdstomten. Foto: Susanne Lindholm

Hur hamnade julgranen inomhus?

Traditionen med inomhusgran kommer från Tyskland och i slutet av 1800-talet fanns den i hela landet.
Den kunde vara ganska liten och placeras på bordet eller hängas från taket. Före julgranen kom in i huset kunde det stå höga kvistade granar med endast en granruska i toppen på var sida om ytterdörren. Då visste alla att julfriden hade inträtt och att de var skyddade från farliga makter.


Beatrice hälsar välkommen till torpet med vackra kvistade granar.

Julsven

Visste ni att luleborna förr trodde på en mystisk varelse som kallades julsven? Folk trodde att han smög omkring runt stugorna under jul och kunde skrämmas. För att skydda sig mot julsven satte man upp julkors i fönstren, annars ansågs han kunna komma in och straffa dem som bröt mot julfriden.


Julkors. Foto: Susanne Lindholm

”Råtta och lus — ut ur mitt hus”

Förr var Tomasdagen den 21 december en viktig märkesdag då det ansågs lämpligt att säga upp kontrakt till exempel med alla råttor och möss man önskade bli av med. En metod var att husfadern gick runt i gårdens rum och skrymslen och sade ”råtta och lus — ut ur mitt hus” och sedan adresserade var de skulle flytta exempelvis till en ilsken granne.

Lasse läser bort råttorna.

Betydelsen av julljusens kvalitet

I gamla tider trodde man julljusens kvalité påverkades av hur den som stöpte mådde under ljusstöpningen av årets ljusförråd. Enligt folktron var det viktigt att personen var glad, annars trodde man att ljusen skulle rinna, likaså att hon inte släppte väder för då skulle ljusen spraka och då visste alla vad hon gjort under stöpningen.

Ljusstöpning. Foto: Susanne Lindholm

Juldekoration eller varmt om fötterna?

Idag är det vanligt att vi smyckar våra hem med olika sorters växter som julstjärnor, amaryllis och hyacinter under jul. Förr smyckades också hemmen vid högtider men man fick ta tillvara på den vintergröna som fanns tillgänglig. En vanlig sed var att strö golvet med hackat gran- eller enris. Riset var en högtidsmarkering och gav väldoft men isolerade också mot golvkyla.


Mor Huldas juliga entré. Foto: Susanne Lindholm