När du passerat Niemisel längs väg 760 kommer du till Lassbyn, Sörbyn och Gunnarsbyn. Ett kluster av byar som mer eller mindre hänger ihop. I området finns flera utflyktsmål och sevärdheter. Här kan du bo i hyrda stugor, öppna stugor, hotell och på ställplatser.

Lassbyn

Byn ligger 3,5 mil uppströms Råneälven, vackert belägen vid Degerselets strand. Innan du svänger av den stora vägen och in mot själva byn hittar du Lassbyforsens strömmande vatten. Denna lilla pärla erbjuder högklassiga aktiviteter och det spännande glampingboendet Aurora Safari Camp. Byn har även ett aktivitetsföretag som erbjuder spännande aktiviter i närområdet och hela länet, CreActive Adventure.

Sörbyn

Vid stranden av det natursköna Vitträsket ligger Sörbyn. Här hittar du bland annat badplats, promenadstigar, kanotpaddling och ett fint rödingfiske. Du kan äta gott på Restaurang Kallkällan som drivs av Sörbyn Lodge, boende erbjuds i hotellrum eller stugor med utsikt över sjön. I närområdet ligger också byn Sundsnäs med en aktiv hembygdsförening.

Gunnarsbyn

Gunnarsbyn är områdets centralort. 1645 fanns här två gårdar varav den ena hette Gunnars, därav namnet Gunnarsbyn. Här kan du passa på att fika, tanka och handla. Lokala föreningar och kyrkan driver diverse spännande saker att ta del av. Här finns även annan samhälls- och besöksservice i form av en Servicepunkt som också fungerar som en Info Point för området. En mysig plats som ligger i anslutning till byn är Kyrkudden med sin strand mot den stillsamma sjö som älven bildar just här. Där finns en båtlänning för sjösättning av din båt, kanot eller kajak och även vindskydd med eldstad.

Missa inte:

Badplatsen vid Vitträsket i Sörbyn

Sommarkiosk, hopptorn, lekplats och omklädningsrum. Stranden ligger i anslutning till Sörbyn Lodge och här kan du äta lunch på Restaurang Kallkällan.

Lassbyforsen

En naturskön rastplats och ställplats med eldstad, sittplatser, torrdass, sophantering och vindskydd. Här har du utsikt över älvens mäktiga fors.

GPS: 66°03'52.5"N 21°48'51.2"E

Lustigkulle

Enkel stuga och vindskydd vid Lassbyforsen.

GPS: 66°04'09.5"N 21°49'28.5"E

Sörbyn lodge

Sörbyn lodge med Restaurang Kallkällan. God mat med smaker från länet. Tillgång till fiske och kunniga fiskeguider. Även andra aktiviteter och en fin vedeldad bastu vid sjön Vitträsket. Läs mer.

Vitträsket

Bad och rödningfiske. En kallkällsjö som lockar med sitt klara vatten – samma vatten som serveras på Restaurang Kallkällan.

Sörbyn-sundsnäs lantmuseum & halmmuseum

I hembygdsgården hittar du en unik samling av halmkonstverk och ett fantastiskt lantmuseum med historiska föremål som var viktiga för livet här. Läs mer.

 Världsbutiken

En välsorterad Fair Trade-butik i Gunnarsbyn. Hit åker man från när och fjärran för att handla och äta en god våffla i församlingsgården intill kyrkan i Gunnarsbyn.

Gunnarsbyns kyrka

Vackert belägen, invigdes 1928.

Kyrkudden båtlänning

Eldstad, vindskydd och badmöjlighet.

GPS: 66°05'26.7"N 21°48'44.3"E

 

I guiden Guldkorn i Råne och Vitå älvdalar hittar du fler tips på saker att uppleva.

Vi värnar om våra besöksmål. Om du som besökare ser att någon plats behöver reparation, underhåll etc. är vi tacksamma om du meddelar oss per e-post: turistcenter@lulea.se

Tack för hjälpen!