I Luleå finns det gott om aktiviteter att fylla dagarna med och vår natur är någonting du bara måste uppleva. Luleå är en kuststad med vatten inom räckhåll vart man än vänder sig. Närheten till vår vackra skärgård, men också älvarna som omringar staden.

I Råneälven är fiskelyckan oftast god, oavsett om det är laxen i de norra delarna av älven eller gäddan närmare utloppet vid kusten. Råneälven är den största skogsälven i Sverige och en av de få outbyggda, som långa sträckor ringlar sig genom orörd natur. Men Råneälven har många ansikten – ibland blir vattenflödet allt mer fartfyllt och den lugna kanot­ och fiskeälven förvandlas till en perfekt plats för forsränning.

På land finns mycket att utforska. Våra många och långa vandringsleder nära staden är heta tips för den som vill utforska flora och fauna. Hertsöleden med utgång vid friluftsområdet Ormberget samt Bälingebergets mäk­tiga rullstensåsar är två favoriter för vandraren.

Allt fler väljer också att cykla med fatbike i naturen. Denna märkbara cykel med abnormt breda däck som tar dig över stock och sten, myr och sand. Att utforska Luleås natur med en fatbike är ett praktiskt sätt att ta sig runt på och en adrenalininjektion på samma gång. För klättrare finns utmärka möjligheter att få sina behov tillfredsställda vid Snipen i Niemisel och Kvarnberget på Brändön där inlandsisen forslat stora flyttblock till kusten – som blivit perfekta objekt för bouldering.

Sommaren är 100 dagar utan nätter, natur som aldrig somnar och upp­levelser som aldrig tar slut.