Selets bruk
Selets bruk är ett pittoreskt och lättillgängligt naturreservat med anor från 1700-talet. Området är ett mycket populärt utflyktsmål och skyddat både för sin naturskönhet och sitt kulturhistoriska värde. Ta med picknickkorgen eller bärkorgen och spendera en dag i Selet! Här finns det gott om rastplatser, eldstäder och vandringsleder med informationstavlor om brukets historia. Selets bruk är beläget tre mil från centrala Luleå, sydväst om Luleälven.
Klicka här för vägbeskrivning till Selet.
Klubbviken, Sandön
Sandön är Luleå skärgårds största ö och börjar redan inne vid Luleå stad, på Tjuvholmssundets yttersida, och sträcker sig ända bort till Klubbviken Havsbad där innerskärgården tar slut. På Sandön finns mycket att uppleva, bland annat flera klapperstenfält av varierande storlek. Östra udden av Sandön, mot havet, är låglänt strandområde med sandvallar och typiska strandväxter. Perfekt för vandring för den som vill fly stadens jäkt och stress. Här hittar du Klubbviken Havsbad erbjuder fina badmöjligheter, en skyddad gästhamn med bra service, restaurang och boende. Sommartid trafikerar turbåtar ön dagligen och angör precis bredvid havsbadets anläggning.
Klicka här för turbåtstabell till Klubbviken.
Så här säger zoologen och skärgårdsälskaren Thomas Öberg om Sandön:
Luleå skärgård är mitt stora sommarland. Kanske framför allt de sandiga öarna som bjuder på rik blomprakt och myllrande fågelliv. Varför inte besöka yttersidan av Sandön dit alla lätt kan ta sig med turbåtarna. Ännu häftigare med lite besvärligare är Rödkallen och Sandgrynnorna. Njut särskilt av blommande strandvial och imponeras av kustlabbar som jagar måsar tills de kräks upp sista lunchen. Och med kikarens hjälp upptäcker du strändernas små vadare som kilar omkring.
Foto: Lule-Bild
Hertsöträsk
Välkommen till Hertsöträsket! Den senaste av inplanteringssjöar i Luleå kommun är Hertsöträsket som ligger i nära anslutning till bostadsområdet Hertsön. Vid sjön finns strövstigar samt stugor, vindskydd och grillplatser. Flera hundra meter ramp är byggd runt sjön så det finns goda möjligheter att ta sig fram med barnvagn och rullstol. Har kan du som är fiskeintresserad prova lyckan! Fiskekorten kan köpas här.
Klicka här för vägbeskrivning till Hertsöträsk.
Friluftsmuseet Hägnan och Gammelstads kyrkby
Hägnan är ett kulturhistoriskt friluftsmuseum, ett levande förr i tiden och en härlig plats att uppleva. Under sommarsäsongen har Hägnan öppet för allmänheten alla dagar och gårdarna, befolkade med tidstypiskt klädda människor, blir du förflyttad bakåt i tiden. Upplev hur människor på landsbygden levde förr i världen och reflektera gärna över samhällsutvecklingen på gott och ont! Eller njut helt enkelt av den trivsamma miljön, titta på djuren i hagarna, gå på styltor eller lek med barnen.
Hägnan ligger just intill världsarvet Gammelstads kyrkstad, vandra genom ängarna och förbi gärdsgårdsstaketen upp till de välbevarade kyrkstugorna.
Klicka här för vägbeskrivning till Hägnan.
Aronsbadet
Aronsbadet är ett utomhusbad som är öppet sommartid. Det ligger på bostadsområdet Örnäset strax utanför centrala Luleå. I och med Aronsbadets centrala läge tar sig många av Luleås invånare och tillfälliga besökare hit sommartid för att få ett svalkande dopp. Förutom den stora bassängen som är försedd med vattenrutschbana så finns det en mindre barnbassäng och strax intill en minigolfbana. Det finns naturligtvis också en liten kiosk och badet är mycket barnvänligt. Du hittar också Fritidsbanken här som lånar ut sportutrustning under dagen helt gratis. Det är gratis att bada på Aronsbadet.
Klicka här för vägbeskrivning till Aronsbadet.
Bälingeberget
Att Bälingeberget är ett av Luleås populäraste utflyktsmål är inte så konstigt. Det ligger nära centrala Luleå och är lättillgängligt för de flesta. Har du inte vandrat upp på det 139 meter höga berget än - gör det! Från toppen har du en vacker utsikt över Luleälvens levande landskap. Det finns en informationstavla och ett dass vid parkeringsplatsen och härifrån går en stig upp på berget. Längre upp delar stigen upp sig i olika slingor. Uppe på berget finns det en rastplats med två eldstäder. Vid några av de andra stigarna finns det några mindre eldplatser. Ladda gärna ner Norrbottens Naturkarta i din mobil för att se alla stigar och anordningar i området.
Klicka här för vägbeskrivning till Bälingeberget.
Brändön
Välkommen till natursköna Brändön! Här finns havsutsikt, natursköna omgivningar med härlig barnvänlig sandstrand. Hit kan du enkelt ta dig med bil och välja mellan en mängd roliga aktiviteter för hela familjen! Hyr kanoter och ta en paddeltur, eller kanske ett gäng cyklar och ta cykelutflykt med familjen? Här finns något för alla, både den enskilda och större grupper. Under sommaren har finns en sommaröppen restaurang. Käka middag, hyr en kajak, upptäck kusten eller hyr en cykel och utforska byn. Möjligheterna är oändliga. Välkomna hit!
Upplev mer!
I Luleås omnejd finns en mängd härliga utflyktsmål som är väl värda en liten omväg.
Storforsen
Storforsen i Bredsel utanför Älvsbyn är Europas största oreglerade fors. Med sina mäktiga omgivningar hittar du både spänning, äventyr, natur och kultur för hela familjen här. Sommartid räcker en promenad längs forsen långt. Ta med en picknick-korg och njut av solskenet på klipporna, ta ett dopp, hoppa från ”Döda fallet” eller besök Storforsens skogsbruks- och flottningsmuseum. Vill du kan du förboka din picknick-korg hos Hotell
Storforsen, som också ordnar guidade naturvandringar.
Storforsen HotellAlterhedens Rabarberi
Sveriges enda Rabarberi finner Du utanför Piteå. Man följer den vackra Alterälven och hamnar då i det natursköna Altersbruk. Företagarandan går i den gamle brukspatronens spår och hos AlterHedens finner du en blomstrade idyll. Till Gårdsbutiken kommer turister från när och fjärran på besök. Rabarberiet tillverkar AlterHedens delikatesser under hela året för att sända dem till butiker över hela Sverige avlånga land.
Alterhedens RabarberiJössgården
Redan 1539 fanns bebyggelse på Jössgården gården och på markerna finns spår av boplatser daterat från forntiden. Husen på gården som finns ännu idag är från början av 1800-talet och är varsamt renoverade för att du som gäst på gården ska få den genuina känslan av en riktig Norrbottensgård & djuren på landet. Hälsa på i vårt mysiga trädgårdscafé och njut av hembakt fika. Dessutom kan du få träffa och klappa på våra djur som bor på gården.
Jössgården