...det är frågan.

Att äta ute har två olika betydelser i Luleå. Smörj kråset på någon av stadens gourmetrestauranger där skickliga kockar tillagar regionens högkvalitativa råvaror med säker hand och bjuder dig på en smakpalett av Swedish Lapland. Du bara måste äta det goda och nyttiga viltköttet av ren och älg, som vuxit upp i den fria naturen, njuta av ädla fiskar som simmat i rena, klara vattendrag och förföras av blåbär, hjortron, åkerbär och lingon som mognat under ljusa sommarnätter.

Äta ute har också en annan, mer bokstavlig tolkning, här i Luleå – när maten serveras just utomhus. Inget smakar så gott som en måltid tillagad över öppen eld, gärna som avrundning på härliga utomhusaktiviteter. Ofta används en muurikka, en stor stekpanna, för att tillaga exempelvis suovas eller steka palt. Och med all säkerhet – kokkaffe. Just kokkaffet är lite av en specialitet och ett kännetecken för regionen. Kaffet serveras hett i en kåsa av trä, starkt och svart – det värmer och skärper dina sinnen.

 

Vill du hellre dricka latte, njuta av caféliv och bara känna in stämningen i staden? Då har du kommit rätt. Här finns en rad trevliga caféer och konditorier att välja mellan. En sak är alldeles säker: måltid och umgänge är en viktig del av upplevelsen när du gästar Luleå. Välkommen till bords!