Isbanan, centrala Luleå

Varje år plogar Luleå kommun upp en isbana som går runt centrumhalvön, från hamn till hamn med avstickare till Mjölkudden och Bergnäset. Sträckningen kan variera något från år till år beroende på vädret och isens kvalitet. Här färdas man också med skridskor, skidor och spark eller promenerar.  Den totala sträckningen är drygt 10 kilometer och bjuder på cykling utan svårigheter. Det är lätt att ta sig ut på isbanan då den ligger i centrala Luleå och du kan starta och avsluta på fyra olika ställen runt stadshalvön: Södra hamn, Oskarsvarv, Hälsans hus och Norra hamn.

Längs banan finns flera grillplatser där du kan äta din matsäck. Börjar du vid Södra hamn så kliver du på isbanan vid den stora hamnkranen. Om du tittar söderut ser du ön Gråsjälören några hundra meter ut och där finns toaletter och grillplatser. Är du här under helgen och flaggan är hissad är det öppet för fikaförsäljning. Lions club säljer smörgåsar, varmkorv, våfflor och kaffe och det är ett populärt utflyktsmål bland Luleåborna. Isbanan fortsätter under Bergnäsbron och runt Gültzauudden till Norra hamn.

Cykling på isvägar i Luleå skärgård

För dig som vill cykla en längre sträcka på isen så finns möjlighet att cykla på någon av de isvägar i Luleå skärgård som, beroende på isens bärighet, hålls öppna för biltrafik varje vinter. Isvägar finns till Hindersön, Storbrändön, Sandön och Junkön.

På några av öarna i skärgården finns stugor att hyra året runt. Kontakta Luleå turistcenter för uthyrning av stugorna samt information och rekommendationer om säkerhet för isvägarna, eller läs mer på lulea.se/skargard.

Guideföretagen kan också, vid gynnsamma förhållanden, erbjuda dig vinteräventyr bortom isvägarna. Läs mer under Se & göra – välj taggarna ”guidade turer” och ”cykla”.