Se & göra

Junköns Skärgårdsmuseum

När Junkön, numera en av skärgårdens största öar, nämndes i skrift för första gången år 1491 hade ön knappt stigit ur havet. Sedan dess har det hänt mycket här. På Junkön finns ett skärgårdsmuseum, ett mindre antal bofasta och ett levande yrkesfiske. Dessutom kan du besöka öns kvarn som har en mytomspunnen historia.  

På Junkön får du uppleva en genuin bykärna med intresant skärgårdsmiljö. 1998 invigdes Junköns fiskeläge med ny kaj, nybyggda sjöbodar i gammal stil och här finns även skärgårsdmuséet som berättar om hur livet var förr i tiden skärgården. Gamla redskap och andra kulturskatter finns att beskåda. Strax intill skärgårdsmuseet finns det ett båtmotormuseum där du hittar allt från gamla Penta-motorer till rejäla saker som tändkulemotorer.

Sommartid driver hamn- och stugvärdar ett café i skärgårdsmuseet och turbåtar trafikerar ön dagligen.

En man under en gran döpte Junkön

Enligt en gammal sägen sägs det att Junkön fått sitt namn av en samisk man vid namn Junker. Han ska ha haft sina renar på ön och bott under en gran i den nuvarande byakärnan.

Den kanske mest berömnda sevärdheten på ön är väderkvarnen, är av hattkvarnstyp och troligtvis byggd i slutet av 1700-talet. Av vem är än idag omtvistat.

Bra att veta

Junkön är väl värd ett besök, men observera att stora delar av ön är ett militärt skjufält med tillträdesförbud.

 

Junkön
Junköns skärgårdsmuseum

Kontaktinformation

Telefon: +46 920-453000

Besök webbplats

Besöksadress

Junkön
975 92
Luleå
Sverige

Liknande destinationer