Se & göra

Sandön

Sandön är Luleå skärgårds största ö med en yta på inte mindre än 25,7 kvadratkilometer och det är även den ö med flest bofasta. Ön börjar redan inne vid Luleå stad, på Tjuvholmssundets yttersida, och sträcker sig ända bort till Klubbviken Havsbad där innerskärgården tar slut. Sandön består som namnen antyder helt av sand, grus och annat sediment från Luleälven.

Det finns flera klapperstenfält av varierande storlek på Sandön. Det största klapperstensfältet hittar du på Lappmyrberget, Stenåkern naturreservat, ett 1400 meter långt och 300 meter brett fält. Östra udden av Sandön, mot havet, är låglänt strandområde med sandvallar och typiska strandväxter. Perfekt för vandring för den som vill fly stadens jäkt och stress. Hyr en roddbåt från Luleå turistcenter i Kulturens hus för att ta dig över Tjuvholmssundet från fastlandet till Sandön. Vintertid plogas isväg upp över till Sandön om isarna tillåter det.

Klubbviken Havsbad erbjuder fina badmöjligheter, en skyddad gästhamn med bra service, restaurang och boende. Sommartid trafikerar turbåtar ön dagligen.

Foto: Lule-Bild

Bild 44 Klubbviken
Isväg Sandön-Tjuvholmen, Helena Holm

Kontaktinformation

Hitta hit

Liknande destinationer