Råneälven bjuder på ett varierat fiske. Stor gädda är inte ovanlig, framför allt vid älvmynningen. Generellt kan sägas att gäddfisket är av riktigt hög klass i Råneälven hela säsongen, med topp vår och höst. Efter leken är gäddan huggvillig, vilket sammanfaller med att vattentemperaturen stiger. Bra fiskeplatser är ovanför och nedanför forsarna i älven, men även selen (som kan bli riktigt djupa) håller grov gädda.

Även abborren blir stor i Råneälven, och den har bra med föda av bland annat flodkräfta. Abborre finns förstås i hela älven. Harr kan fiskas i de mer strömmande partierna, även i forsarna mitt i Råneå.

Laxen simmar såklart till sina lekplatser uppströms i älven, och går att få i södra delen av älven även om de bästa fiskeplatserna är högre upp. Just vildlaxen är den största att få på kroken! Högre upp i älven finns även gös.

För sportfiskaren finns en hel del fina biflöden till Råneälven med bra fiske efter harr och öring. Bra att veta är att öringen är helt fredad året runt i Råneälven. I mynningen och havet är det dock tillåtet att fiska öring.

Och du, glöm inte kräftfisket i augusti!

Se karta och mer information i vår guide ”Fiska i Luleå”.