I Råneå är både havet och skogslandet nära, Kängsö båthamn och Råneås kyrkstugor är pittoreska miljöer. Råneälven räknas som en av Sveriges bästa fiskevatten för gädda, öring, harr, abborre och flodkräfta.

Kängsön

Naturskön fiske- och småbåtshamn med karaktäristiska sjöbodar, gästhamn, flytbrygga och flytvästar att låna. På en närliggande udde med utsikt över hela hamnområdet finns en klubbstuga där det ordnas sommarcafé och loppis och på andra sidan udden kan man stå med sin husvagn några nätter eller njuta av ett dopp i havet. I hamnen finns en outdoor-butik med uthyrning för den som vill uppleva skärgården i kajak, kanadensare eller varför inte på en bastuflotte.

Råneå

Råneå är ett samhälle vackert beläget några kilometer ovanför Råneälvens mynning i Bottenviken. I samhället delar sig älven i två grenar och två vackra forsar ligger centralt och lättillgängligt att beskåda för besökare. Här finns handel och service samt kyrkor där människor från hela världen möts. Råneåområdet erbjuder det stadsnära vildmarkslivet - inom rimligt avstånd från hela Luleåregionen finns här en säregen och vild, klippig skärgård, strömmande vattendrag för olika typer av paddling och vackra berg att bestiga sommar som vinter.

Böle

Småorten Böle är belägen 4 kilometer från Råneå. Huvuddelen av bebyggelsen finns på norra sidan av Råne älv. Jordbruket har haft och har fortfarande en stark prägel i byn men det har även funnits ett framstående kakelungsmakeri i byn. I anslutning till byn finns Andträsket, en bra badsjö med bastu, torrdass och grillplats som dessutom har inplanterad ädelfisk. I Böle by finns en båtlänning med stuga, torrdass och grillplats.

Missa inte:

Kyrkstugorna i Råneå

Kyrkstugorna i Råneå är placerade mitt emot kyrkan, intill medborgarhuset och är del av ett kulturarv. En gång fanns där 250 stugor samt stallbyggnader och uthus från tiden då Råneå socken blev till, år 1654, och människorna i byarna runt Råneå skulle besöka kyrkan. Bönderna byggde kyrkstugor för att kunna övernatta i samband med kyrkobesök, ting, sockenstämma och marknader. Det var ett viktigt sätt för människor att träffas och traditionen pågick i generationer, fram till 1930-40 talet. Efter 1950 då bilismen tog fart och småbyarna också började få egna kapell behövdes inte kyrkstugorna längre. De flesta revs men 10 stugor finns kvar och ägs av Råneå församling, föreningar och privatpersoner och används bland annat i samband med Råneå sommarmarknad och utomhusgudstjänster. Ett antal stugor finns även placerade vid Strömsundshemmet och några har blivit stommar till fritidshus och uthus i området.

Strömsundshemmet

Vacker plats i gammal norrbottnisk miljö efter E4 strax norr om Råneå. Här hålls kurser, lägerverksamhet, bröllop, släktträffar, födelsedagskalas, barndop m.m. Byggnaderna som består av gamla kyrkstugor, norrbottensgårdar och bagarstugor härrör alla från trakten. Själva anläggningen ligger idylliskt bredvid en liten sjö och omges av trolska skogar och har nära till kusten. Här finns stugor att hyra för övernattning, plats för camping, badplats, lägerplats, kapell, bastu och servering. Läs mer.

 

I guiden Guldkorn i Råne och Vitå älvdalar hittar du fler tips på saker att uppleva.

Vi värnar om våra besöksmål. Om du som besökare ser att någon plats behöver reparation, underhåll etc. är vi tacksamma om du meddelar oss per e-post: turistcenter@lulea.se

Tack för hjälpen!