Vitåns väg genom Luleå kommun är fem mil lång. Den sista biten mot havet går via den vida men grunda Vitåfjärden för att sedan forsa i Jämtöälven mot utloppet i Rånefjärden.

Jämtön

En gång i tiden var Jämtön en ö men är nu, på grund av landhöjningen, sammanbunden med fastlandet. Här finns fina möjligheter till jakt och fiske. Metträsket är en naturskön sjö med inplanterad regnbågslax. Gillar du att åka skoter finns här en cirka åtta mil lång skoterled och ett flertal kojor som är öppna och kan användas av allmänheten. Byn Jämtöavan har en fin fiskehamn med några gamla sjöbodar och utsikt mot Rånefjärden i väst. Den lilla byn har tidigare härbärgerat totalt fyra olika båtbyggerier.

Rörbäck

På Krakaören fanns 1930–1950 ett sågverk. Timret flottades på Råneälven och drogs med bogserbåt från älvmynningen. Längs stränderna syns fortfarande rester av spinkvedskajerna. Rörbäcks camping och havsbad ligger cirka nio kilometer från Jämtön och är en naturskön camping med barnvänlig strand och fina badmöjligheter. Hamnen är djup och för gästande båtar finns en kaj för tillfällig förtöjning.

Missa inte:

Orkidélokal Jämtöavan

Vid Yttre Kvarnträsket, 4 km lätt vandring. 9 km från E4 tar man till vänster in på en skogsväg, Kronkilsvägen GPS: 65°48'34.2"N 22°33'48.3"E, med en informationstavla om stigen samt parkering. Efter cirka 200 m finns en skylt ”naturstig” till vänster. Följ stigen upp till en mast där ledmarkeringar börjar-, stolpar med vitmålad topp. Följ leden drygt en kilometer till Yttre Kvarnträsket och orkidélokalen. Här växer hela elva arter av orkidéer med olika blomningstid från maj till augusti. Kvarnträskkojan är en raststuga med grillplats utanför.

Rörbäcks camping & havsbad

Naturcamping med 84 husvagnsplatser med el, 3 stugor och rum för uthyrning, servicebyggnad, dusch, wc samt bastu och badtunna. Café och kiosk, minigolfbana, Beachvolley- och boulebanor, eldplatser, grillkåta samt uthyrning av kajaker. Båthamn med fullt segeldjup intill kaj med vindskyddat läge.

 

I guiden Guldkorn i Råne och Vitå älvdalar hittar du fler tips på saker att uppleva.

Vi värnar om våra besöksmål. Om du som besökare ser att någon plats behöver reparation, underhåll etc. är vi tacksamma om du meddelar oss per e-post: turistcenter@lulea.se

Tack för hjälpen!