Campa i Luleå

  • Skriven av: Birgitta Lindvall Wiik
Camping2
Foto: Per Lundström
Camping1
Foto: Per Lundström
Råne1
Foto: Per Lundström
Camping4
Foto: Per Lundström

Att vakna med utsikt över vatten, omgiven av skog och fågelkvitter. Nyfångad fisk som halstras över öppen eld. Ljuset som glöder genom morgondimman. Det är magin med fricamping, om du frågar Per Lundström. I Luleå och Norrbotten finns fina möjligheter för både den som vill fricampa och den som föredrar en campingplats med all tänkbar service.

Råneälven med sin slingrande väg ner till havet, skogsvägar kring Sörbyarna, Selets bruk, platser runt Hertsö träsk. Den som vill fricampa i Luleå behöver inte åka långt för att hitta smultronställen.

– Jag brukar zooma in kartan för att se var det finns en vägficka att stå på. Jag campar helst intill en sjö eller ett vattendrag. Eller omgiven av skog, säger Per Lundström som är en hängiven fricampare och naturfotograf.

Han tillbringar all ledig tid mitt i naturen och campar oftast helt ensam med sin husbil.

– Med den kan jag åka ut i naturen och ändå ha alla bekvämligheter med mig, även om jag tillbringar den mesta tiden utomhus. Jag fiskar, gör upp en eld och kan sitta och titta in i den hur länge som helst. Då infaller sig campinglugnet. Under de ljusa sommarnätterna vill jag aldrig gå och sova.

Per pratar lyriskt om det magiska morgonljuset, och den trolska stämningen, när solens strålar glöder genom den tidiga timmans dimma. Han berättar om naturens skådespel med väderskiftningar, och djur som passerar utanför husbilens fönster – renar, älgar, fåglar, grävling och räv. Drömmen är att få se en björn på behörigt avstånd.

Under sommaren och hösten står husbilen alltid packad och klar.

– När jag åker i väg med mitt rullande hotellrum är frihetskänslan oslagbar. Jag har med mig allt jag behöver och kan välja vilken miljö jag vill vakna upp i nästa dag. Det finns alltid nya platser att utforska och det går alltid att hitta ett ställe som man får ha för sig själv. Det är lycka!

För dig som inte vill fricampa

För den som föredrar en organiserad campingplats med service finns allt ifrån mindre anläggningar till campingen som har allt du kan önska:

First Camp och omgivningarna i Karlsvik har ett brett utbud av service och aktiviteter. Äventyrsbana, padelhallar, tennisbanor, mountainbikebana, bassängbad, fina stränder, café och restaurang - här finns något för alla! Campingen ligger när handelsområde och stan – som ligger tvärs över fjärden. På campingen finns gott om ställplatser för husvagn och husbil, tältområden och stugor att hyra.

Rörbäcks camping och havsbad i Råneå är en mindre anläggning med skärgårdskänsla. Här finns långgrunda stränder och aktiviteter som kajak, volleyboll och boule. Grillkåta för 30 personer går att hyra. Campingen erbjuder 80-talet husvagnsplatser och några få stugor.

Vildmarkscamp Stora Stenträsk ligger i Krokträsk, utanför Luleå. På området finns stugor och plats för husvagnar och tält. Hit åker många för att fiska röding och öring. Campingen erbjuder en vedeldad bastu. Stenträsket är framför allt en plats för lugn och ro och så nära fricamping du kan komma, utan att vara fricamping.

Meldersteins herrgård, utanför Råneå erbjuder ställplatser för husbil och husvagn. Här finns tillgång till toalett, dusch, självhushållskök och grillplats.

Vallens turism och fritid är en nystartad camping i en gammal barnkoloni som ligger en mils bilväg rakt ut mot havet från E4:an i Ersnäs. Det är ett lugnt ställe att ställa upp sin husvagn, husbil eller tält på. Anläggningen har ett servicehus med dusch och toaletter och här finns en fin badstrand och ett café.

Brändön fritidsby, ligger vackert med utsikt över havet och skärgården, och erbjuder stugor att hyra och tre ställplatser för husbil (ej husvagn). Här finns restaurang och kiosk.

Stiftelsen Strömsundshemmet, norr om Råneå, erbjuder tiotalet ställplatser för husvagn och husbil. Här finns också tältplatser.

Naturcamping Kängsön, utanför Råneå, ligger nära båthamnen, intill en fin sandstrand, och erbjuder ett begränsat antal ställplatser. I båthamnen finns ett café.

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Här kan du se ännu fler campingalternativ