Sensommaren och hösten i Luleå lämnar inte mycket att önska. Luften är frisk, och skogarna är vackert lummiga och går så sakteliga mot orange. Framförallt så är de fulla med bär. Det här är en perfekt tid för bärplockning. Ta med dig en korg, sätt på dig ett par bekväma skor och ge dig ut. Här finns massor att hämta!

Blåbär

Skogen A-kändis. Alla känner till blåbäret. Litet, sött, gott och som lämnar tydliga bevis på händerna efter att du plockat dem. Gillar du inte att ha lila händer kan vi rekommendera en bärplockare som du håller i handen och skalar av bären från busken med. Men var försiktig! Blåbär är sköra och går lätt sönder. Sylt görs på spisen, inte i bärplockaren. Att blåbär är blåa vet alla, men visste du att de väldigt nyttiga och bra för dig? De innehåller en stor mängd C- och D-vitamin, samt antocyanin som sägs ska minska risken för cancer, diabetes och inflammation i kroppen. 

Lingon

Okej, vi tar tillbaka det. Lingon är nog världsstjärnan av skogens bär, mycket tack vara IKEA. Det lilla, röda och syrliga bäret är en fröjd att plocka för dig som vill plocka snabbt och mycket. I rasslande fart drar du av de små bären från bärbusken och vips har du fått ihop en hel hink! Väl hemmavid kan du enkelt göra rårörda lingon som är ett utsökt tillbehör till viltkött. Är du lagt med åt det söta hållet är lingon en grymt god ingrediens att ha i bakverk. Precis som blåbär är lingon väldigt nyttigt och bra för dig, och klassas av många som ett så kallat superfood. Inte illa!

Hjortron

Skogens guld hittar du självklart i Luleå. Hjortron är en delikatess och något av en lyx. De växer inte överallt, utan trivs bra i våra kretsar där mer arktiska förhållanden råder. Hjortronställen brukar vara en väl bevarad hemlighet, här får inte vem som helst veta var den största guldgruvan finns. Så bli inte förvånad om du frågar en Luleåbo var de plockar sina guldklimpar och du inte får något svar. Hjortron växer i skogen och gärna nära myrar och sank mark, så var försiktig när du ger dig ut. Marken kan vara förrädisk. Bären är goda precis som de är, men vi kan rekommendera dem som nykokt sylt ringlad över vaniljglass. 

Åkerbär

Liten, delikat och läskande god. Åkerbärsblomman är faktiskt Norrbottens landskapsblomma som efter sin blomningstid övergår till att bli ett utsökt litet åkerbär. Åkerbäret är en släkting till hallonet och de påminner faktiskt om varandra litegrann i smaken. Bäret är betraktat som exklusivt och säljs ofta dyrt som en delikatess. Blommorna blommar i rött, rosa och lila och bären blir så småningom mörkt röda med en imponerande motståndskraft till kyla och frost. Precis som Norrbottningar. 

Kom ihåg! Allemansrätten är fantastisk och innebär att vi alla har tillgång till naturen, men i det ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Läs mer om allemansrätten.