Luleå erbjuder ett rikt fågelliv och här finns en mängd utmärkta utkiksplatser – både landfasta och till havs. Ta bilen och ge dig söderut på E4:an och se mäktiga tranor och sångsvanar på åkrarna vid Alvik, eller ge dig av för en lite lättare vandring i Gammelstadsviken.

Våra 10 bästa tips på utkiksplatser:

Klicka på länkarna för att få tillgång till vägbeskrivning via Google Maps.

  1. Åkrarna vid Alvik
  2. Ersnäsfjärden
  3. Hertsöfjärden
  4. Gammelstadsviken
  5. Mjölkuddstjärnen
  6. Persöfjärden
  7. Likskärsbanken
  8. Kallax strandängar
  9. Rödkallen
  10. Kluntarna

Gammelstadsviken

Gammelstadsviken var för några hundra år sedan en havsvik. Här gick lastskutorna in till Luleå hamn som då låg nedanför Gammelstads Kyrkstad. Idag är Gammelstadsviken en insjö vars enda trafikanter består av djur – och framförallt fåglar. Du måste resa nästan 100 mil söderut för att uppleva en liknande fågelfauna som här. Ett litet urval av de av de stamgäster som viken har är sångsvan, kanadagås, fiskgjuse, rödhake, och järpe. Det finns även möjligheter att se den stora havsörnen här. Du hittar enkelt hit från Friluftsmuséet Hägnans parkering där en fin led med spångar är preparerad för vandrare. Detta är ett måste för den fågelintresserade – och en alldeles utmärkt utflykt för den som vill se vacker natur och genomföra en lättare vandring.

Fåglar att hålla utkik efter

Havsörn

Havsörn, eller Haliaeetus albicilla som den heter på latin, är norra Europas största rovfågel. Den kan mäta upp mot 2,5 meter i vingspann och hela en meter i längd. Om stjärtfjädrarna är vita är fågeln äldre, är de bruna är det är ungfågel. Vill du se dem jaga? Bege dig till Gammelstadsviken!

Storspov

Storspoven är världens största vadare och är lätt att känna igen på sin karakteristiska och långa näbb. Är du utomhus under sommarhalvåret är det lätt att höra när storspoven är i närheten. Dess starkt rytmiskt drillande sång börjar med några ödsliga och dystra toner och är ett välkänt läte i det svenska sommarlandskapet. På åkrarna vid Alvik håller många häckande storspovar till, men var försiktig! Kommer du för nära boet kommer de skydda sina ägg eller fågelungar.

Sångsvan

Den här vecka, stora, vita fågeln är det säkraste vårtecknet man kan få i Luleå. När de glider över aprilhimlen så vet man att våren väntar runt knuten. Den här majestätiska fågeln är känd för att välja en livskamrat och stanna med denne året ut. Ser man en ensam svan kan det antingen bero på att den är på jakt efter sin själsfrände eller att dennes andre hälft har lämnat jordelivet. 

Jorduggla

Med lite tur kan du få syn på jordugglan. Oftast är den här lilla krabaten mest synlig under maj månad. Den här ugglan trivs bäst i öppna landskap och lägger sitt bo direkt på marken. Skogsområdet mellan Råne och Lule älv har länge varit känt som Sveriges kanske bästa ugglemarker. På en och samma aprilkväll kan du med lite tur få se hela sju ugglearter!

Känner du dig övervakad? Den majestätiska lappugglan flyger, trots sin storlek, nästan obemärkt från gren till gren och har sett dig långt före du sett honom.