Fotografen Per Lundström är expert på att fånga norrsken på bild och många av hans vackra norrskensbilder är tagna i Luleå. Här ger han sina tre bästa tips på var du kan se norrsken och fota det.

1. Gäddvik

Perfekt ställe att åka ut och spana på norrsken, gärna vid fiskemuséet och den lilla ladan som går ut via en brygga. Mörk och bra plats för att se vad som händer på himlen, även bra för fotografering med vattnet och något annat kul som kanske kan finnas med i bild.

2. Ormbergsbacken

Klassisk plats att skåda norrsken på i Luleå. Här kan du lätt och snabbt se om det rör sig något på himlen när du står högst upp på backen. Även här kan du få till trevliga bilder med Luleå stad som lyser nedanför.

3. Sinksundet

Här är också en bra plats att stå nere vid badplatsen. Det är mörkt och vid vattnet är det bra för både fotografering och lätt att skåda norrsken åt båda hållen.

Pers bilder hittar du på Instagram: @taigapic

Hur gör man för att fotografera norrsken?

För att fånga norrsken med din kamera krävs en del inställningar och åtgärder. Först av allt – använd ett stativ för att undvika suddiga bilder. Har du inte tillgång till stativ kan du stabilisera kameran med en sten eller ett vedträ. Kameran ska vara inställd på manuella inställningar. Utan automatik justerar du själv fokus, slutartid, ISO och bländare.

Slutartiden: Den tid som slutaren är öppen kallas för slutartid eller exponeringstid. Ju längre slutartid, desto mer ljus kommer in i bilden.

Bländare: Man kan säga att bländaren är kamerans pupill. Genom att justera bländaren ändras mängden ljus som passerar linsen. Använd lägsta möjliga inställning för ditt objektiv när du ska fotografera norrskenet – till exempel f/1.4–f/4.

ISO: Ett högre ISO-värde ger mer ljus till ditt foto. Mellan 800 och 3 200 brukar vara ett bra ISO-värde när du ska fotografera norrskenet, beroende på andra ljuskällor som till exempel månen.

Fokus: Använd manuellt fokus för bästa möjliga resultat. Hitta en klar stjärna och justera fokus så att stjärnan blir så liten som möjligt. Oftast betyder det att man ställer skärpan på oändligheten och sedan vrider tillbaka litegrann.

En bra utgångspunkt när du fotograferar norrskenet är bländare f/2.8, ISO 1600 och 15 sekunders slutartid. Om norrskenet rör sig snabbt kan du prova att minska slutartiden.

Går det att fota med mobilkamera?

Självklart! Men resultat blir sällan lika bra som med en systemkamera. När du fotograferar med en mobilkamera är grundtipset att ställa in nattläge, annars riskerar du att få för korta slutartider.