Att uppleva naturen genom att näst intill ljudlöst glida fram på längdskidor i högt eller lågt tempo tillhör livsstilen för många lokalbor. Elbelysta spår gör det möjligt att åka skidor även när det är mörkt. Möjligheterna  för alpin skidåkning är även de utmärkta i Luleå. 

Ormberget

Det mest omfattande spårsystemet finns på Ormberget cirka 4 kilometer från city, där finns spår för såväl nybörjare, motionär och elit. Spårlängden varierar mellan 1,5 till 10 kilometer. Du kan även åka utför på Ormberget. Här finns också en större pulkabacke för den som vill prova på stjärtlapp eller kälke. Du tar dig lätt hit med busslinje nummer 2 från Smedjegatan i centrala Luleå. Läs mer om Ormbergets Friluftsanläggning.

Måttsund

Två mil utanför staden finns Måttsundsbacken, en anläggning med flera nerfarter för utförsåkning som passar både barnfamiljer och nybörjare, men även roar de erfarna och våghalsiga åkarna. Läs mer om Måttsundsbacken.

Fler spår

Ytterligare elbelysta motionsspår för längdåkning finns på Mjölkuddsberget, Bergnäset, Gammelstad, Sunderbyn samt i Råneå. Oavsett om du föredrar att glida fram i slät terräng, staka i kuperat landskap, testa dina krafter i springbackar för att sedan ut­manas i kurvorna så kan du vara säker på att du hittar ett spår för dig i Luleå. Sök på taggen ”skidor” under Se & göra.

Beskrivningar av Luleås motionsspår och spår­status hittar du på: skidspar.se

Egna spår eller med guide

Vill du hellre lägga egna spår så rekommenderas att åka skidor på den frusna Luleälven eller skärgårdsisen som är så nära som några hundra meter från stadens hotell. Och vill du ha en guide som tar dig med på äventyr finns det flera företag i Luleå med omnejd som erbjuder vinteraktiviteter och upplevelser, såväl i skärgården som i staden och i skogen på landsbygden. Du hittar du dem under Se & göra. Välj taggen ”skidor”.

Har du inga egna skidor?

Det går att låna utrustning kostnadsfritt i högst två veckor av flera aktörer, du hittar dem här.