I skärgården finns finfina fotomotiv åt vilket håll du än vänder dig, men några platser glimrar till lite extra. Ta med dig kameran, åk ut på äventyr och glöm inte att fota dessa fem utvalda guldkorn.

Text: Marina Wikberg

Kluntgubben på Kluntarna

På Kluntarna får du inte missa att besöka Kluntgubben. Vem är det? Jo, en klippformation som, precis som namnet avslöjar, ser ut som en gubbe. Intill Kluntgubben, som ursprungligen heter Viktoriaklippan, finns även ett utsiktstorn för den som inte är höjdrädd.

Hattkvarnen på Junkön

Det är mycket sällsynt med väderkvarnar i norra Sverige men på Junkön hittar du en gammal, mytomspunnen kvarn av typen hattkvarn. Var, när och hur den byggdes är fortfarande höljt i ett dunkel.

Sanddynorna på Sandön

På östra udden av Klubbviken på Sandön hittar du stora, härliga sanddynor med tillhörande strandväxter. Rogivande och otroligt vackert. 

Fiskeläget på Brändöskär

Luleås egna Saltkråkan! På denna fina och karga ö hittar du ett gammalt fiskeläge. Det ligger i en skyddad vik och består av massor av pittoreska och fotovänliga fiskestugor. Så fram med kameran!

Skärgårdskapellet på Småskär

Kapellet på Småskär är från 1720 och därmed skärgårdens äldsta. Väl där kommer du att upptäcka att det är mycket sevärt såväl inuti som utanpå.