...det är frågan.

Att äta ute har två olika betydelser i Luleå. Smörj kråset på någon av stadens gourmetrestauranger där skickliga kockar tillagar regionens högkvalitativa råvaror med säker hand och bjuder dig på en smakpalett av Swedish Lapland. Du bara måste äta det goda och nyttiga viltköttet av ren och älg, som vuxit upp i den fria naturen, njuta av ädla fiskar som simmat i rena, klara vattendrag och förföras av blåbär, hjortron, åkerbär och lingon som mognat under ljusa sommarnätter.

Äta ute har också en annan, mer bokstavlig tolkning, här i Luleå – när maten serveras just utomhus. Inget smakar så gott som en måltid tillagad över öppen eld, gärna som avrundning på härliga utomhusaktiviteter. Ofta används en muurikka, en stor stekpanna, för att tillaga exempelvis suovas eller steka palt. Och med all säkerhet – kokkaffe. Just kokkaffet är lite av en specialitet och ett kännetecken för regionen. Kaffet serveras hett i en kåsa av trä, starkt och svart – det värmer och skärper dina sinnen.

Vill du hellre dricka latte, njuta av caféliv och bara känna in stämningen i staden? Då har du kommit rätt. Här finns en rad trevliga caféer och konditorier att välja mellan. En sak är alldeles säker: måltid och umgänge är en viktig del av upplevelsen när du gästar Luleå. Välkommen till bords!

Lokal matordlista

MUURIKKA: Portabel stekhäll, påminner om en wok, som fixar middagen i naturen över öppen eld.

PALT: Bollar av potatis, mjöl och salt samt, beroende på kocken, fyllda med saltat fläskkött. Serveras med smör och lingonsylt. Äter man för många kan man drabbas av dåsighet, så kallad paltkoma.

SURSTRÖMMING: Jäst strömming som serveras med kokt potatis och lök inrullad i tunnbröd. Doften när burken öppnas är väldigt speciell men smaken intygas vara betydligt mer angenäm och mest salt.

KAFFEOST: Gnisslande ost som serveras i tärningar i det varma kaffet direkt i koppen istället för fikabröd. Gör sig också fin som dessert lätt stekt med varma hjortron.

GÁHKKU: Samiskt segt tunnbröd som med fördel kan stekas på en Muurikka. Har nära släktskap med klådda och glödkaka.

SUOVAS: Lättrökt renkött som oftast också är saltat för längre hållbarhet. Gör sig utmärkt för utomhusmatlagning.

TJÄLKNÖL: Fryst viltkött som tillagas som en stek i ugn på låg värme under lång tid för att sedan ligga i saltlag i kylen ett par timmar innan den serveras finskuren i tunna skivor.

KÅSA: Traditionellt dryckes- eller serveringskärl i trä för att dricka kaffe i skogen.

Glögg i kåsa avnjuts bäst tillsammans med lussekatter.