En värmande kopp te. En nybakt bulle. En stark, uppiggande Espresso. En kladdkaka med grädde. En rykande het kåsa varm choklad. Det finns många varianter av en svensk fika och vad passar bättre efter dag i naturen, eller i shoppingstråken, än att lägga upp fötterna och mysa med något gott att dricka eller äta.

Ordet fika är typiskt svenskt. Inte sällan får man förklara för internationella vänner vad just begreppet fika betyder. För oss svenskar däremot, är det en dagligt förekommande händelse, och nästan ett måste för många.

Varför inte njuta på anrika Börje Olssons Konditorier. Sedan 1958 har de serverat gott kaffe, fräscha matiga smörgåsar och sött bakat från eget bageri. Börje Olssons Konditorier är Luleås enda café som är White-guidelistad.

Men, Luleå stad kryllar av mysiga fikaställen som serverar ypperligt fika!  Bland andra Friends Fika & Food – här kan du och dina vänner träffas, oavsett om ni vill ta en fika, njuta av en mysig shoppinglunch, ha ett affärsmöte eller gå på afterwork. Godsakerna i fikadisken levereras dagligen från eget bageri och sortimentet varierar med säsong och bagarens inspiration.

Hos Café La Vache med sin mysiga lilla hörnlokal hittar du varma och kalla drycker av högsta kvalitet. Njut av dem tillsammans med bakverk, bowls, sallader och smörgåsar. 

Fler fina ställen att fika på hittar du under Äta & dricka, välj taggen ”Café”.

Gör en utflykt utanför centrum

Gammelstads Konditori & Café– ett modernt konditori med inslag av gamla traditioner. Tillsammans med sin duktiga personal kan de med glädje och stolthet förse er med sitt fantastiska bakverk. 

Strömsundshemmet– besök deras café med kakbuffé, en fröjd för såväl öga som mage med 24 olika kakor och smörrebröd.

Ralph Lundstengården– en bondgård med en historia som går så långt tillbaka i tiden som till 1700-talet.

Lilla skafferiet– ett kafé, bageri, köttbutik och handelsbod på Bergviken i Luleå. Här kan du fika sött, fika nyttigt eller äta smörgåstårta till lunch.

En fika ute eller en fika ute...

Variera dig! Fyll termosen och packa ned dina hembakta bullar (eller varför inte svänga förbi ett av Luleås fik och köpa fika att ta med) och ge dig ut i naturen. Vi vågar nästan lova att kaffet smakar godare efter en promenad upp till Bälingeberget, eller efter en sparktur längs isvägen. Är det vinter och du har tur kanske Lions flagga vajar och du kan unna dig en våffla på Gråsjälören efter en dag på isen!