Se & göra

Norrbottens Järnvägsmuseum

Norrbottens Järnvägsmuseum är ett av Sveriges största järnvägsmuseer beläget i ett naturskönt område i det gamla industrisamhället Karlsvik, 6 km från Luleå centrum. Museet ägs och drivs av den ideella föreningen Malmbanans Vänner. Huvudinriktningen för museet är att bevara och att visa föremål som har anknytning till Malmbanan, men det finns även fordon, byggnader och andra föremål hämtade från olika ställen i Norrland. En av idéerna bakom förvärven har varit att kunna visa hela utvecklingslinjer.

Museet och föreningen äger cirka 140 fordon varav de flesta kan visas för allmänheten. På museiområdet finns 10 olika byggnader bl.a. den stora nybyggda utställningshallen med 4 spår à 70 m, ett stationshus från Kos och ett ställverk hämtat från Svartön i Luleå. Under sommaren går tidtabellslagda museitåg på Gammelstad-Karlsvikshytans järnväg. I närområdet finns flera andra sevärdheter och attraktioner som även kan tilltala den icke tågintresserade familjemedlemmen.

Resor och tågtrafik med veterantåg och rälsbuss kan anordnas på statensspårnät på beställning eller vid speciella evenemang, vi kan även arrangera kompletta researrangemang för företag och privatpesoner.

Öppet juni-augusti och under hela året för gruppbesök efter överenskommelse!

Järnvägsmuseet8
Järnvägsmuseet1
Järnvägsmuseet2
Järnvägsmuseet3
Järnvägsmuseet4
Järnvägsmuseet5
Järnvägsmuseet6
Järnvägsmuseet7
Järnvägsmuseet9
Järnvägsmuseet10

Kontaktinformation

Telefon: +46 920-25 00 16
E-post: info@nbjvm.se

Besök webbplats

Besöksadress

Notviksvägen 45
97342 Luleå
Sverige

Vägbeskrivning

Hitta hit