Lucia 1620

Jul i Luleå

Välkommen att besöka Luleå för att uppleva vintersäsongen, fira advent, jul och nyår med oss. Redan nu finns det aktiviteter och evenemang som bygger upp julstämningen i väntan på snön och tomten!  

Kornkärve framför byggnad

Lär dig om våra juliga traditioner

Hur firades julen förr? Vad var egentligen en julklapp och hur kom vår svenska jultomte till? Det får du i skenet av ljuslyktor och marschaller veta under den här trevliga julvisningen när vi besöker friluftsmuseet Hägnans museigårdar och uthus. 

Läs mer

I Luleå är det nära till både urbana och naturnära aktiviteter. Här kan du unna dig tid för kultur – gör ett besök i världsarvet Gammelstads kyrkstad. Ägna dig åt lek och äventyr – både utomhus och inomhus. Det finns flera företag som erbjuder guidade vinteraktiviteter och upplevelser, såväl i skärgården som i staden och i skogen på landsbygden. Mer information och tips hittar du under ”Se & göra”.

Juldukning

Jul- och nyårsöppna restauranger

I Luleå finns ett stort restaurangutbud. Söker du någonstans att äta under jul- och nyårshelgerna?  

Läs våra tips

Julhandla lokalt

Julhandeln är något alldeles, alldeles underbart anser många. Och extra fint blir det om du  stöttar den lokala handeln och passar på att köpa julgåvor i Luleå. Passa också på att ta en paus för att njuta av en fika. Missa inte heller att bara strosa omkring på julpyntade gator och torg.