Aurora Borealis

Det magiska och sägenomspunna norrskenet, Aurora Borealis, bildas av att rymdens solpartiklar krockar med delar av den yttre atmosfären och hur solvindarna bestämmer sig för att förflytta sig över himlavalvet.

Det latinska namnet för norrsken, Aurora Borealis, kan ungefärligt översättas till nordlig morgonrodnad vilket stämmer ganska bra när ljuslågorna dansar över den mörka vinterhimlen i allt från grönt, blått, lila och ibland till och med rött. Förr i tiden trodde man att norrskenets skådespel var ett tecken på högre makter.

Magiska norrsken

Norrsken kan skymtas över stora delar av Europa och myterna tar många olika skepnader. Det är dock vanligast att man ser norrsken i norrskensovalen ovanför polcirkeln och i den nordiska mytologin trodde man att det var allfadern Oden som stod i ständig förberedelse för striden mot Ragnarök. Han behövde de modigaste krigarna vid sin sida och vid varje strid på jorden valde Oden ut vilka som skulle dö och slå följe med honom till Valhalla. Enligt sägnen var norrskenet reflektionerna från Valkyrierna, det kvinnliga krigarfolket, som ledde de utvalda krigarna till Valhalla och Odens sida. Andra trodde att norrskenet var de fallna kämparnas sista andetag eller den skimrande bron Bifrost som ledde krigarna från jordelivet till Valhalla.

För en del samer handlade inte norrskenet om hjältemod eller tapperhet – det var något att respektera och akta sig för. De trodde norrskenet var själarna från de döda och därmed inget man skulle tala om. Att vinka, vissla eller sjunga var farligt eftersom du kunde bli bortförd till himlen om ljuset uppmärksammade din närvaro.

Längre söderut tar ljuset ofta en djupt rödaktig nyans, vilket kan förklara varför man förknippade det vackra ljusfenomenet med dåliga omen. När det blodröda ljuset gjorde sig känt på natthimlen tolkade man det som ett förebud på krig och död.

Men alla tolkade dock inte norrskenet som något illavarslande. I Danmark trodde man att ljuset skapades av svanar som tävlade om vem som kunde flyga längst norrut. I Finland trodde man ljuset kom från eldrävar. Myten menade att när eldrävarna sprang svepte deras svansar upp snöflingor som tillsammans med månljuset skapade norrsken.

Oavsett vad så har norrskenet fascinerat och inspirerat människor i alla år.