Bottenvikens bräckta vatten, klimat, landhöjning och berggrund skapar förutsättningar för en speciell och variationsrik växtlighet. Thomas Öberg skriver, fotograferar och föreläser om natur och lyfter gärna fram de små och stora sambanden mellan landskapet, växterna, djuren och människan. Han vill visa på det som inte är självklart, men ändå är nyckeln till det liv vi ser runtom oss. Här får du några av Thomas tips på fåglar och växter att vara särskilt uppmärksam på under dina vandringar.

Thomas Öberg

Thomas Öberg – författare, fotograf och expert på den norrbottniska naturen.

Skärgården

Den sällsynta smålommen häckar gärna i små tjärnar på skärgårdsöar. Då är det nära till maten – strömming i havet. Lommarna ropar kusligt i natten. Havtorn växer längs vindpinade stränder som genom landhöjningen rest sig ur vattnet. Bären plockas sent på hösten, efter att de frusit. De är fulla med C-vitamin.

Hertsölandet

Har du tur kan du höra järpens nålfina vissling. Men den spräckliga fågeln gömmer sig skickligt i gamla granar. Men flyger den upp, bullrar den som en stor tjäder. På myrarna ligger revor av tranbär. Efter första frosten kan man plocka de smakrika bären, ett och ett med kalla fingrar. Tranbärssylt är läckert.

Gammelstadsviken

Skäggdoppingen bygger flytande bo i sjön. De ropar högljutt och visar upp sina praktfulla kragar. Doppingarna dyker skickligt efter småfisk. På gamla igenväxande odlingar blir de rosa åkerbärsblommorna till röda bär. Åkerbär år vårt allra mest aromatiska bär, fyllt av söta smaker. Men att rensa dem kräver tålamod.

 

Lästips!
”Den stora naturguiden” av Thomas Öberg.