Evenemang

Samtal med Sámi Architecture Association

Välkommen att lyssna på samtal tillsammans med Sámi Architecture Association i konsthallen, som en del av avslutningsprogrammet för Luleåbiennalen. https://www.luleabiennalen.se/

Under sista veckan av Luleåbiennalen aktiveras delar av utställningarna i Luleå, Boden, Kiruna, Jokkmokk. Hela programmet hittar du på Luleå Biennalens hemsida.

Sámi Architecture Association
Tankar om en samisk arkitekturorganisation har tidigare dykt upp bland samiska arkitekter i samtal initierade av den samiska arkitekten Joar Nango, men någon sådan organisation finns dock ännu inte. Projektet Sámi Architecture Association, organiserat av Evelina Sarapää, avser att återuppta dessa samtal och föra samman samiska arkitekter och andra berörda för att gemensamt tänka kring möjligt innehåll, roller och strukturer inom en sådan organisation.

Detta initiativ har som syfte att främja kollektivt utbyte, ömsesidigt lärande och samverkan bland samiska arkitekter och andra berörda. Vidare strävar initiativet efter att samla och skapa idéer kring hur kulturella, sociala och rumsliga samiska perspektiv om arkitektur kan samla ett ökat erkännande inom en vidare arkitektonisk diskurs och påverka pågående omvandlingar av de naturliga och byggda miljöerna i och utanför Sápmi.

Utställningen innehåller vittnesmål från samiska arkitekter från hela Sápmi som svarat på frågor ställda av Sarapää. Denna förfrågan har bidragit till reflektioner kring den samiska arkitekturen, rollen för samiska arkitekter och vad en samisk arkitekturorganisation skulle kunna symbolisera och genomföra.

Pågår

Söndag 26 maj 13:00 - 14:00
Samtal med Sámi Architecture Association
Samtal med Sámi Architecture Association

Plats

Konsthallen i Kulturens Hus
Skeppsbrogatan 17
97231 Luleå