Dramatiskt, vackert, fysiskt. Att klättra i den norrbottniska naturen är något alldeles extra. Här finns något för både nybörjaren och den avancerade sportklättraren. Oavsett förkunskap blir upplevelsen och utmaningen densamma.

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Med ett stadigt grepp om klippskrevorna hakar Fredrik Berg fast repet i säkringspunkt efter säkringspunkt, på sin väg uppåt. Målet är toppen på klippan Snipen i Niemisel och den vidsträckta utsikten över Råneå älvdal.

– Vyn över vatten, skog och bygd är anslående! Hit kommer klättrare från alla världens hörn för att uppleva en dramatisk klättring och belöningen är den här utsikten, säger Fredrik Berg.

Själv tog han sina första klättringsgrepp på den lilla klippan Ironcliff, på Bergviken, för fem år sedan.

Fredrik fick en nybörjarkurs i klättring i 30-årspresent. Nu är han delägare i Klätterhuset i Luleå och utmanar ständigt nya klippor och väggar.

– Jag fastnade direkt för kombinationen av den fysiska och mentala utmaningen, och naturupplevelsen med länets vackraste vyer. Att jag får hänga med ett peppande gäng och ett riktigt härligt community gör inte saken sämre, säger Fredrik, som snabbt avancerade till en duktig sportklättrare.

Nu klättrar han så ofta han kan. Det brukar bli fyra gånger i veckan.

Klättringen ställer krav på styrka och teknik och det är just det som är tjusningen med klättring. I alla fall om du frågar Fredrik Berg.

– Men det finns en klippa och en klättervägg för alla. Familjer, kompisgäng, nybörjare och rutinerade klättrare kan klättra sida vid sida. Det roliga är att man kan vara på helt olika nivåer och ändå klättra bredvid varandra och ha samma utmaningar. Klättring är en inkluderande sport som jag tycker att alla borde prova!

A day in life, Wild thing, Rage against the machine. På Snipen i Niemisel finns ett 40-tal klättringsleder, temat för klippan är MTV Wall och den som gör första bestigningen av en ny led får namnge den efter en låt eller artist.

– Berget bjuder på dramatisk klättring och lederna räknas som några av Sveriges svåraste. Här är det repklättring som gäller. Klippan är brant med överhängande klippor.

I närheten av Luleå finns också fina klippor och stenblock för bouldering, det vill säga klättring på lägre höjd, med mjuka mattor under som fallskydd. Bouldering är den enklaste formen av klättring som varken kräver rep, karbiner eller andra redskap och det passar nybörjaren bra.

– Klipporna ligger en kort promenad från Brändö konferens. Området bjuder på stenblock i varierande storlek och lite olika svårighetsgrad. Här finns något för alla. Efteråt är det mysigt att ta ett kvällsdopp i Bottenviken, när man promenerat tillbaka till området vid Brändö konferens. Bouldering blir allt populärare, det är ett kul sätt att träna och umgås.

Fredrik tipsar också om Ängesbyn, där det finns stenblock som passar för bouldering. Stenblocken består av fin, kompakt granit som ställer lite krav på finger- och kroppsstyrka och är något för den som kommit lite längre i sin klättring.

– Klättringen utomhus har mycket att erbjuda och nära Luleå finns också flera andra bra ställen. I Sävast, mellan Luleå och Boden, finns klättring både i Åberget, och Åbergsfortet. På den senare klättrar du kortare leder upp till tio meter på sprängklippan framför fortet, med fina vyer över Luleålven.

När vädret eller årstiden inte tillåter utomhusklättring erbjuder Klätterhuset i Luleå 1200 kvadratmeter vägg att klättra på.

– Jag och några vänner saknade en modern anläggning för inomhusklättring. I Klätterhuset kan man hyra eller köpa sin utrustning, klättra på en mängd olika nivåer och fika och hänga med vännerna. Vi skapade den klätterhall vi själva ville ha!

Tips!

  • Hitta områden på 27crags.com, väl värt är också att köpa föraren "Norra Kustlandet" som beskriver klättring i hela norra Norrland Den finns bland annat på Klätterhuset.
  • Kurser och utrustning: www.klatterhuset.se