Luleå skärgård är en egen värld. 1312 skiftande öar, präglade av väder och vind, midvinterns kyla och sommarens magiska midnattssol. Luleborna ville länge ha den vidsträckta, stadsnära skärgården för sig själva. Det har gjort den välbevarad och slumrande. En upplevelse för alla, och alla sinnen.

En välbevarad värld

Luleå skärgård är en del av Bottenvikens skärgård som stäcker sig från Skellefteå i söder till Haparanda vid den finska gränsen i nordost. Här är vattnet varken sött eller salt, det är bräckt, vilket har påverkat växterna och djuren på de 1312 öar som tillhör Luleå skärgård. Välkommen till en välbevarad värld präglad av väder och vind, midvinterns kyla och sommarens magiska midnattsljus. Nära stadskärnan, men ändå avskilt, finns något för alla och för alla sinnen. 

Njut av de ljusa sommarnätterna i skärgården

Somna och vakna i en skärgårdsstuga till ljudet av sjöfåglar, vågor och vind. Njut av dagsutflykter på dagen och vänta in den ljusa, stilla natten och avsluta med en härlig bastu efter en dags av äventyr. Du lämnar allting på land, brukar de skärgårdsvana säga. Det världsliga rinner av och tiden saktar in. Här luktar friskt, inte hamn utan hav. Luften är klar och vattnet bräckt.

Under sommaren trafikeras vattnet av turbåtstrafik till de största och mest populära öarna. Välj mellan en dagsvandring bland fiskelabyrinter och klapperstensfält på Kluntarna, övernatta på Småskär och besök det äldsta kapellet i skärgården, eller varför inte ett härligt restaurangbesök på Klubbviken havsbad i solnedgången. M/S Stella Marina är Luleås badpendel och går mellan Södra hamnplan i centrum och Klubbviken Havsbad. M/S Symfonis turbåtstrafik avgår från Södra hamnplan och tar dig från brygga till brygga mellan skärgårdsöarna. Enklare mat finns ombord. På Laponia Rederis egna kryssningar stiger du ombord vid Teaterkajen i Norra Hamn. Henne väljer du om du vill åka på en kryssning.

Båttrafik i Luleå skärgård.M/S Stella Marina och M/S Laponia möts utanför Svartöstaden.

3 saker att tänka på

  • Luleå skärgård är förhållandevis grund, medeldjupet är ungefär 10 meter. Det innebär krabb sjö (korta, branta vågor) när vinden friskar i. Det innebär också att grund och stenar kan finnas mitt på en stor fjärd.
  • Vattenståndet påverkas av lufttryck och vindar. Mellan hög- och lågvatten kan det skilja så mycket som 2 meter.
  • Sommartid är sydliga och sydvästliga vindar de vanligaste och skärgårdens alla överfarter påverkas mer eller mindre av dessa vindriktningar. Men nätterna är ljusa och oftast lugna så om det är blåsigt på dagen kan du paddla på natten istället!

Ö-namn i Norrbotten

Namnen på öarna präglas av gamla dialekter och betydelsen är inte alltid självklar idag. Växtlighet, djurliv, personnamn och öarnas karaktär har ofta gett öarna deras namn. På grund av landhöjningen finns önamn på fastlandet och de större öarna kan ha flera namn. Här är några för- och efterled som man stöter på i Bottenvikens skärgård.

AVA – Utbuktning av vattendrag 
BASTA – Enkel fiskestuga
BRÄNNA, BRÄND – Skog brändes för att få odlingsbar mark. Då uppstod en bränna
BÅDAN – varslar (bådar) om fara för grund genom att bränningar syns
BÖRST – Björk
ESP, ÄSP – Trädet asp
GRÅSJÄL, SJÄL – Gråsäl
GRÖNNA – Grund
HARE, HARUN – Grund i vattenbrynet, stenig holme
HUVUD – Hög, kullig terräng
KALLE – Kal klippa som sticker upp ur havet
KLUBB, KLOBB – Liten, hög holme
KUNO – Kvinna
MJO, MJU – Smal
NÖRD – Norr, nord
REFT – Långsträckt grusås
REV, REVEL – Sten- och grusås i vattenlinjen
SKATA – Udde
SLADA – Mycket grunt vatten
VARP – Plats för notfiske (notvarp). Ett stort nät dras genom vattnet och tas ihop vid stranden eller i en båt
ÖR – Sand, grus, grusås