Se & göra

Kluntarna

Kluntarna är en av Luleå skärgårds mest besökta öar. Här hittar du ett rikt djurliv, en fin gästhamn, möjlighet att hyra stugor och den berömda Kluntgubben.

Kluntarna har säsongsvis varit befolkat i flera hundra år och alltid använts vid fiske och säljakt. Här finns många av skärgårdens olika naturtyper samlade på ett och samma ställe. Vissa vadarfåglar ses regelbundet på Kluntarna; större strandpipare, roskarl, rödbena med flera och några hundra meter in i skogen huserar ripor och andra skogsfåglar. Här finns även tobisgrissla och storskarv. Hela Kluntarna är sedan 1998 naturreservat vilket innebär att stor naturhänsyn ska iakttas av besökare på ön.

Vandra på ön och besök labyrinterna, Victoriaklippan - även kallad "Kluntgubben", Gammelhamnen, utsiktstornet och klapperstensfälten. 

Kluntarna erbjuder en skyddad gästhamn, fina möjligheter till tältning, tre uthyrningsstugor och två bastur. Sommartid angör turbåtar ön dagligen och under högsäsong, det vill säga midsommarveckan fram till mitten av augusti finns hamn- och stugvärdar på plats. Stugvärdarna säljer kioskvaror som snacks samt gästhamnskort. De lånar även ut Fritidsbankens utrustning.

Hitta hit

Liknande destinationer