Börstån

Fin att paddla kanot eller kajak, mynnar ut i Råneälven vid Kvarnå.

Lillstrycken

Ett bra ställe att starta en paddeltur på är Lillstrycken, från norra sidan av Niemisel. Skyltar finns från landsvägen. En annan fin startplats är nedanför Hasaforsen, från södra sidan. Nedanför forsen går älven nära vägen, och det går bra att tillfälligt parkera bilen i dikeskanten. Från bägge dessa startplatser flyter älven ner genom ett jordbrukslandskap, och selen avbryts då och då av korta forsar. Vissa av forsarna kräver kunskap om hur man styr sin vattenfarkost eftersom flera är klass 2-forsar. Hasaforsen, Bjurforsen, Prästholmsforsen och Sörforsen genom Råneå är de mest tekniskt krävande forsarna.

Kom ihåg att Råneälven är en skogsälv som har stora variationer i vattenflöde. Under vårfloden är älven inte lämplig för oerfarna paddlare. Om du inte är van vid att paddla bör du därför vänta till början av juni, då flödet och trycket i älven gått ner och temperaturen stigit. Även några dagars sommarregn kan höja vattenflödet i älven rejält.

Prinsnäsbäcken

Bäcken som lokalt kallas Prinsnäsbäcken erbjuder fin vårpaddling. Den bästa tiden att paddla är runt mitten av maj, helst några dagar efter att isen gått i Sörträsket. Passa på före 1 juni eftersom relativt högt vattenflöde krävs. Den äventyrslystne och skicklige paddlaren kan paddla från Pålträsket och ända ner till havet. Enklast att paddla och vackrast är sträckan från Pålträsket till vägbanken i Sörträsket. Börja vid vindskyddet nära vägen i Pålträsk. Ta upp kanoten vid vägen och bär den förbi första forsen på höger sida. Gå vägen förbi jaktkojan och vänster på hygget så hamnar du vid slutet av forsen och kan fortsätta paddla. Det kan ligga träd över bäcken då bävrar brukar hålla till längs denna sträcka.

I guiden Guldkorn i Råne och Vitå älvdalar hittar du fler tips på saker att uppleva.