Ända sedan starten hemma i garaget hos Roger Blomqvist på Bredviken 1992 har Cykelstället hjälpt folk att hitta sin drömcykel. Butiken är en Luleå-klassiker som försett lokalbor med cyklar i decennier. De hyr dessutom ut cyklar till dig som är på snabbvisit och vill uppleva Luleå från cykelsadel. 

I Luleå cyklar vi överallt och året om. Under sommaren tar vi våra cyklar vart vi än ska, vilken tid på dygnet det än är. Midnattsljuset gör det möjligt för oss att njuta av en av Sveriges främsta cykelstäder dygnet runt. När vi kommer ut från staden, förvandlas cykelstråk till stigar och vi tar gärna en tur med en mountainbike genom vår vackra natur. Om det rör sig om träning eller nöje spelar oss mindre roll, båda två går att finna i denna stad. Till och med när terrängen blir oländig eller vinterns halka och snömassor försvårar framkomligheten sätter vi oss på sadel för i Luleå är det många som cyklar fatbikes.

Vi passade på att fråga Cykelstället om tips på rutter och bra saker att veta innan man ger sig ut. Varsågoda!

Cykelstället tipsar om rutter:

  1. Ormberget. Luleås bästa plats för mountainbikecykling som bara blir bättre för varje år. Här finns flertalet banor med varierande längd och svårighetsgrad.
  2. Karlsvik. Även här finns det mountainbikebanor plus att det är nära till Niporna där du kan ta ett skönt bad efteråt.
  3. Broarna runt. För dig som föredrar att hålla dig på vägen är broarna runt en riktigt fin tur på cirka 15 km där du även passerar en del fina caféer om du behöver fylla på med energi. 

Bra saker att ha med:

  1. Slang, däckavtagare och pump. Ovärderlig om olyckan är framme.
  2. Multiverktyg. Kan göra allt från höja sadeln till justera växlarna.
  3. Kaffetermos. Halva grejen med att cykla är ju att njuta, så stanna, ta en kopp kaffe och njut.

Viktiga saker att tänka på:

Se till att du har rätt däcktryck.
Kontrollera att bromsarna är i gott skick.
Se till att du har rätt sadelhöjd.
Glöm inte hjälmen!