Det finns många platser att fiska på i Luleå. Här finns älvar med forsar och lugnvatten, sjöar med inplanterad fisk och havsfiske. Luleås ljusa, varma sommarnätter gör fisket till en upplevelse och med lite tur kanske du får sällskap av en sångsvan eller havsörn.

Det finns fler än en fisk att få på kroken i Luleå. Fiska efter lax och havsöring i Gäddviksströmmarna. Köp tillstånd och leta efter flodkräftor i Råneå under sensommaren. Eller så kanske du är ute med båten och får se Junköfiskarna veva in sin fina siklöja. Ta en varv i de berömda fiskelabyrinterna så får du fiskelyckan med dig innan du ger dig ut!

Fiskeguiden

Vi har samlat allt vi kan om fiske, och lite till, i en guide som du kan ladda ned i pdf-format. Du kan även hämta ett fysiskt exemplar hos Luleå turistcenter i Kulturens hus.

Här nappar det!

LULEÄLVEN. Bra fiske efter både lax och havsöring i Gäddviksströmmarna. Abborre, gädda och sik kan fångas från stränderna i stan eller med båt på fjärdarna. Vintertid är det många som pimplar på isarna kring stan. Bästa sättet att både skaffa abborre och solbränna.

RÅNEÄLVEN bjuder på ett varierat fiske. Stor gädda är inte ovanlig, framförallt vid älvmynningen. Lax, havsöring och harr finns också. Högre upp i älven finns även gös. Abborre finns förstås i hela älven. Glöm inte kräftfiskepremiären i augusti! För sportfiskaren finns en hel del fina biflöden till Råneälven med bra fiske efter harr och öring. Men just vildlaxen är den största att få på kroken. Bra att veta är att öringen är helt fredad året runt i Råneälven. I mynningen och havet är det dock tillåtet att fiska

HOVLÖSSJÖN. Luleå kommuns största sjö har ett fint bestånd av öring. Trollingfiske rekommenderas här.

HERTSÖTRÄSKET. Stadsnära inplanterad sjö med regnbåge. I sjön finns även gädda och abborre. Pimpelfiske på vintern.

STORA STENTRÄSK. Sjö i kommunens nordvästra hörn med inplanterad regnbåge och röding. Bra pimpelfiske på vintern.

MITTITJÄRN NIEMISEL. Mindre sjö nära Niemisel i Råne älvdal med inplanterad fisk.

METTRÄSKET JÄMTÖN. Sjö ett par kilometer norr om Jämtön med inplanterad regnbåge.

SKÄRGÅRDEN. Luleå skärgård erbjuder ett intressant fiske. Här finns stor gädda samt abborre, sik, harr, lax och havsöring. Utanför älvmynningarna är spöfiske fritt, inget fiskekort behövs. Älvmynningarna och grunda vatten kring några av skärgårdsöarna är bäst för gädda. I de yttre delarna av skärgården finns ett fint fiske efter harr. En speciell upplevelse för flugfiskare när hela havet kokar. På höstarna fiskas siklöjan för rommens skull. Kalixlöjrom är en välkänd delikatess. Pimpelfiske efter abborre, sik och harr fungerar utmärkt i skärgården.

Arter

 • Lax
 • Regnbågslax
 • Röding
 • Gös
 • Sik
 • Harr
 • Öring
 • Havsöring
 • Abborre
 • Gädda
 • Flodkräfta (i augusti)
 • Siklöja (yrkesfiske)

Fiskekort

Man får inte fiska överallt. Var noga och kolla upp så att du fiskar på upplåtna vatten och har rätt tillstånd. Ta resa på och respektera lokala regler, exempelvis för antal fiskar, minimimått och laxplomber.

Populära vatten där fiskekort behövs:

Hertsöträsk. Fiskesjö med inplanterad ädelfisk i naturreservatet Ormberget-Hertsölandet. Fiskekort går att köpa online på fiskekort.se.

Luleälv och Luleå fiskvårdsområde. Fiskevårdsområdet sträcker sig från Gammelstad till Tjuvholmssundet och Klubbviken. Innanför denna gräns behöver du ett fiskekort som finns att köpa på fiskekort.se. Utanför denna gräns behövs inget fiskekort.

Råneälv. För fiske i Råneälven kan du köpa fiskekort på Råneå Medborgarkontor och på OK-Q8 Råneå Sörsidan. Det går även bra att köpa kort online via fiskekort.se till delar av Råneälven.

Tänk på att det är vanligt att sjöar med inplanterad fisk kräver fiskekort och kan ha regler om minimimått och antal. Mer information om detta hittar du på fiskekort.se och hos lokala entreprenörer.