Att slå bollen rakt in i solen vid midnatt. Det är något som måste upplevas på plats. För Lisa Wikström är kvällsrundorna de bästa och många sommarnätter avslutas på Luleå golfklubb, i Rutvik utanför Luleå. I dagsljus mitt i natten.

Läs om midnattssol – ett naturfenomen som inträffar under sommarmånaderna norr om polcirkeln. 

Hermelinen, Renen eller Björnen. Eller varför inte alla tre tillsammans? Rutviks golfklubb bjuder på världens nordligaste 27-hålsbana och här finns tre niohålsslingor med något för alla.

– För nybörjaren är Hermelinen lämpligast med stora, öppna ytor. Jag sköt själv bort många bollar i början och här finns chansen att hitta dem igen, skrattar Lisa Wikström, som är en hängiven golfare.

Hon blev golfbiten på allvar för 15 år sedan, spelar 3-4 gånger i veckan och har numera ett handicap runt 18.

För henne är golfrundorna som ett kinderägg – med tre överraskningar i en. Det sociala umgänget, den friska luften och motionen!

– Vi är ett kärngäng med sju tjejer som ofta golfar tillsammans. Några är gamla vänner, andra har jag lärt känna tack vare golfen. För oss är spelandet också en social happening. Går vi en 18-hålsrunda hinner vi avhandla både det ena och det andra, samtidigt som vi vässar våra slag och har kul tillsammans. Midnattsrundorna är nog de bästa. Att avrunda en solig dag på beachen med några timmars golfande är den perfekta semesterdagen.

Björnen är Hermelinen-rundans motsats. Här väntar nio utmanande hål längs en smal och lång skogsslinga. Renen är niohålsbanan som är en mix av de två andra.

– Renen är nog min favoritslinga, den har allt. Här finns både skogshål och öppnare ängshål. Men det bästa med att Rutvik bjuder på 27 hål är ju att 18-hålsbanan aldrig blir densamma, det varierar vilka två banor man går. Banorna bjuder på olika karaktärer när man spelar på olika slingor. Upplevelsen blir så mycket mer än om det alltid är samma 18 hål. Även om det är tävling på golfbanan så finns alltid en ledig niohålsbana för oss andra, säger Lisa Wikström.

När Lisa Wikström och hennes vänner ger sig på alla 27 hål krävs en rejäl matpaus efter första rundan.

– Då kör vi 18 hål från morgonen, tar en timmes paus och fortsätter sedan med resterande nio hål. Har man tur serverar restaurangen en god brunch, men jag har vid olika tillfällen också ätit riktigt god renskav med mos och grillad kycklingfilé med pasta hos Rosa, som driver matstället.

Den vällagade husmanskosten är bara en av alla bonusar med golfbanan i Rutvik.

– Jag har rest runt och golfat på många ställen, både inom och utom landet och Rutvik har något speciellt. Banorna är otroligt välskötta och stämningen är inkluderande och hjärtlig. Att vi dessutom är bortskämda med ljusa nätter än nästan något jag tar för givet. Vänner som besöker Luleå och får följa med på midnattsgolf blir alltid lika hänförda. Dagsljus mitt i natten känns surrealistiskt för den som inte är van. Det måste upplevas på plats!

Men vad är grejen med själva golfandet?

– Det är en väldigt svår sport och marginalerna är små. Jag kan tycka att jag slår två exakt likadana slag, ändå blir ett perfekt och det andra jättedåligt. Då sporras jag av att ta reda på vilken skillnaden var. Går det dåligt vill jag förbättra mig och går det strålande vill jag uppleva det igen. Golf tar visserligen mycket tid, men det är väl investerad tid i socialt umgänge, frisk luft och motion.

Besök Luleå Golfklubb

Text: Birgitta Lindvall Wiik