– små nedslag i olika verkligheter

Text: Marina Wikberg Foto: Katarina Parneby

Katarina Parneby, Helén Ericson och Johanna Junback från Stockholm är vana båtluffare och sommaren 2018 luffade de runt i Luleå skärgård under fyra dygn. Men hur gör man egentligen? Och vad är tjusningen med det hela? Här ger båtluffartrion goda råd och berättar om sina upplevelser.

Hur kom ni på idén att båtluffa i Luleå skärgård?
– Vi har båtluffat i Stockholms och Karlskronas skärgård med samma upplägg. Att vi valde Luleå skärgård beror på att vi har vänner i Luleå som talat sig varma om skärgården. De kändes roligt att testa en skärgård i norra delen av landet och när vi började titta lite mer så såg vi att Luleå skärgård är lättillgänglig.

Hur bodde ni och vilka öar besökte ni?
– Vi bodde i Luleå kommuns stugor och besökte Brändöskär, Junkön, Kluntarna och Småskär.

Vad är det viktigaste man bör tänka på när man båtluffar?
– God planering. Det går inte att chansa på att det finns rum ledigt eller att det finns plats på båtarna. Kom också ihåg att du måste bära med dig allt som behövs – både kläder och mat. Och i vårt fall en flaska bubbel för varje kväll! Det är också viktigt att vara flexibel. Det blir inte alltid som man tänkt sig, men oftast blir det bra ändå.

Hur gör man rent praktiskt när man båtluffar?
– Vi börjar med en planeringsträff då vi kollar kartor, båttidtabeller och googlar boende och matmöjligheter. Boendet har styrt vilka öar vi har kunnat bo på och tidtabellerna har styrt i vilken ordning vi besökt öarna. Ofta bokar vi boendet innan aktuella båttabeller finns och utgår då ifrån att förra sommarens tidtabeller stämmer på ett ungefär.

– Att få ihop det med mat under rutten kan ändra ordningen på öarna, om tidtabellerna tillåter det. Helst vill vi inte bära med oss alltför mycket mat eller slänga matrester. Vi köpte till exempel flera luncher på båtarna efter att vi haft kontakt med rederiet för att bättre förstå vad de hade att erbjuda.

Vad är det bästa med att båtluffa?
– Frihetskänslan och vattnet. En semester i rörelse och små nedslag i olika verkligheter. Vi går runt för att få se så mycket av öarna som möjligt.

 

 

 

 

Någonting annat ni vill berätta från er båtluff i Luleå?
– Vi är väldigt imponerade av hur hjälpsamma alla var. Till exempel var turistcenter och rederierna väldigt tillmötesgående och flexibla, vilket underlättade mycket för oss.