93A7100

Vandra i Luleå

För dig som gillar att vandra finns allt från enklare turer som passar alla åldrar till mer utmanande vandringar som tar dig längre ut i vår vackra natur.

Att vandra i Luleå är som att vandra genom historien av denna speciella stad. Du kan exempelvis börja med att vandra över de stora klapperstensfälten på Bälingeberget – den plats som först steg över havsytan till följd av landhöjningen som uppstod efter inlandsisens frånfälle. Bälingeberget var då bara en kobbe mitt i det stora havet och vågorna formade stenarna som idag gör en vandring på berget till en fascinerande upplevelse. Fortsätt genom Luleås historia med platsen som vi idag kallar för Gammelstads kyrkstad, ett av UNESCO:s världsarv, som innan stadsflytten på 1600-talet var Luleås centrum. Idag är det ett välbesökt

turistmål och området är även ett populärt tillhåll för många sällsynta typer av fåglar. Här kan du vandra på vad som en gång var havsbotten, som nu är en vacker skogsmiljö med fina gångstråk. När du sedan vandrat fram till det moderna Luleå som är beläget på halvön precis vid havet kommer du hitta flera fantastiska områden att utforska till fots. När människorna flyttade hit på 1600-talet började också utforskningen av områdena runt omkring staden. Det har gett upphov till flera utmärkta vandringsleder nära centrum, exempelvis en av Luleåbornas egna favoriter – leden kring Hertsöträsk.