Fishing in Luleå

Fiska i Luleå

Det finns många platser att fiska på i Luleå. Här finns älvar med forsar och lugnvatten, sjöar med inplanterad fisk och havsfiske. De vanligaste arterna är lax, gädda och abborre.

Det är självklart att tänka på fisk och fiske i en stad som Luleå. Det är faktiskt på värdet av laxen som staden grundades. Idag pratas med rätta om de stadsomvandlingarna som pågår på andra platser, men redan för 300 år sedan flyttade staden Luleå – för laxens skull. Landhöjningen gjorde att det blev svårt för Kungens skepp att hämta den värdefulla fisken i Gammelstad, och Luleå fick helt enkelt flytta. För silvret från Luleälven var en grundbult i svensk ekonomi. Med pengarna från fisket byggdes bland annat Uppsala universitet upp.

Idag är fisket i älven inte vad det en gång var, men fortfarande fångas lax och öring här. Men kanske ännu bättre är fisket efter gädda och abborre. Vill du ha en vild laxälv är Råneälven ett vackert alternativ, även där är gäddfisket makalöst och på hösten fångas vilda flodkräftor här. Runt själva Luleå stad finns många ordnade fiskevatten, både för familjer och entusiaster, att besöka. Vid Hertsöträsk är det tillgänglighetsanpassat så att de med rullstol och barnvagn också, kan få en fin fiskeupplevelse.