Kayaking around Luleå city center

Paddla i Luleå

Välkommen att paddla i Luleå och Råneå skärgård. Sommarnätterna med midnattsljus gör att du inte behöver skynda till din natthamn utan kan paddla dygnet runt.

Luleå skärgård är en del av Bottenvikens skärgård som sträcker sig från Skellefteå i söder till Haparanda vid den finska gränsen i nordost. Bottenvikens skärgård är världens nordligaste bräckvattenskärgård. Vattnet är varken salt eller sött vilket påverkat både växter och djur.  I Luleå skärgård finns 1312 skiftande öar, präglade av väder och vind, midvinterns kyla och sommarens magiska midnattsljus. Det finns dessutom bra service, på en del öar kan du till och med bada bastu, bo i stuga eller äta på restaurang. Men för dig som istället vill uppleva ensamheten finns många öar och stränder utan bryggor, stugor och andra faciliteter.

Människor har vistats i skärgården under många hundra år och spåren finns fortfarande kvar. Kulturhistoriska lämningar som labyrinter, gistgårdar, båtlänningar och tomtningar vittnar om jakt och fiske sedan 1300-talet. Dagens fiskelägen var från början kustbornas platser för somrarnas fiske. Idag befolkas de av fritidsfolket. Den som är intresserad av växter och geologi har mycket att finna. Här hittar du unika arter som klipporna av Haparandamonzonit på Brändöskär eller blomman strandögontröst som inte finns någon annanstans i världen. Under sensommaren kan du komplettera din mat med bär, svamp och kanske en harr.