Luleå Airport är landets femte största flygplats, endast 10 minuter med bil från stadskärnan. Här passerar över en miljon resenärer årligen.

Luleå hamn är Sveriges nordligaste och en av landets största hamnar. Statens isbrytare och kommunens bogserbåtar håller lederna öppna på vintern.

Luleå tekniska universitet, med 19 000 studenter och 1 800 anställda bedriver forskning och utbildning i världsklass.

Luleå har ​ett mångsidigt näringsliv med allt från stål- och teknikindustri, en bred tjänstesektor, växande handels- och besöksnäring till nya kreativa näringar som filmproduktion och digital design.

Facebook valde Luleå för sina datacenterhallar på grund av gynnsamt klimat och vår rena energi.

Luleå är en idrottsstad med aktiva föreningar inom de flesta idrotter. Vi har ett elitlag för både damer och herrar i basket och ishockey; Luleå Basket, BC Luleå, Luleå Hockey/MSSK och Luleå Hockey. Lagen är framgångsrika och har ett flertal SM-guld.

Luleå har ett brett utbud av musik, dans, teater, film, konst och historia via bland annat Norrbottensteatern, Kulturens hus, Kulturcentrum Ebeneser, Norrbottens museum och Friluftsmuseet Hägnan.

Gammelstads kyrkstad är ett av Sveriges 15 världsarv på UNESCOs lista över platser värda att bevara. Här finns över 400 kyrkstugor och en stenkyrka från år 1492 som fortfarande är i bruk.

Luleå skärgård går att besöka under alla årstider. Sommartid kan du tack vare midnattsljuset paddla och segla dygnet runt. Under sommaren och hösten tar du dig via turbåtar ut till de största öarna. På vintern plogas flera mil isvägar som möjliggör skoter- och bilkörning. Luleå kommun har stugor för uthyrning året om.

Ett av Luleås populäraste fritidsområden under vintern utgörs av en isbana som plogas upp runt centrumhalvön. Här kan du åka skridskor, skidor och spark, promenera eller cykla. Isbanan är det största i sitt slag och har fått internationell uppmärksamhet för sin goda kvalitet. Den holländska långloppscupen KPN Grand Prix, en av världens största skridskotävlingar, genomför flera deltävlingar på isbanan.