Se & göra

Småskär

Småskär skänktes till stadens borgare av drottning Kristina 1652. Småskär har långt in på 1900-talet fungerat som ett viktigt fiskeläge. Namnet Småskär kommer av att ön tidigare har bestått av många små skär som numera är sammanflätade genom landhöjningen. Småskär är idag en av Luleå skärgårds mest betydande fritidshusöar med sina cirka 120 fritidsstugor.

Här finns ett 40-tal häckande fågelarter. Vattnen öster om Småskär är Luleå skärgårds mest säkra observationsområde för den som vill se säl. Runt Måns- och Bjässhällan är sälar, framförallt gråsäl, ofta synliga. Besök fiskeläget i Kyrkviken, det fanns troligtvis redan på 1500-talet och dess vackra sjöbodar byggdes på 1700-talet. I Kyrkviken ligger även Luleå skärgårds äldsta kapell. Det byggdes redan på 1720-talet och bekostades genom en insamling bland luleborna. Predikstolen från den tiden finns fortfarande kvar. 

På Småskär finns det en skyddad gästhamn med bastu och uthyrningsstugor. Ön erbjuder en fin vandringsled, mysiga badplatser och en sevärd rullstensås. Sommartid angör turbåtar ön dagligen och under högsäsong, det vill säga midsommarveckan fram till mitten av augusti finns hamn- och stugvärdar på plats. Stugvärdarna säljer kioskvaror som snacks samt gästhamnskort. De lånar även ut Fritidsbankens utrustning.

Foto: Viveka Österman

Hitta hit

Liknande destinationer