Se & göra

Tjuvholmssundet

Tjuvholmssundet har sedan urminnes tider varit farleden in till hamnstaden Luleå och går mellan Sandön och Hamnholmen i Luleå. Sundet är även ett av de tre utlopp som Luleälv har innan det når Bottenviken.

I takt med landhöjningen blev sundet och farleden grundare och grundare och 1773 togs beslutet att muddra Tjuvholmssundet för första gången. I takt med att fartygen som traffikerade leden blev större och större gjordes fler muddringar och även vissa korrigeringar i form av att räta ut sundet. Ett stort bekymmer var att fartyg inte kunde mötas och 1900 sattes därför en signalmast med signalvakter som reglerade trafiken.

Den sista muddringen gjordes 1945 innan man tog beslutet att leda in trafiken till de stora hamnarna via Sandöleden, där till exempel Klubbvikskanalen ingår som en del.

Numer är Tjuvholmssundet och den landfasta sidan Hamnholmen en hamn och populär badstrand i Luleå. Här finns även kommunens roddbåtar, till vilka man kan låna nycklar och ro över till Sandön. Du hyr roddbåtarna av Luleå turistcenter.

Hitta hit

Liknande destinationer