Matilda-Gammelstad 2.JPG

Gammelstads kyrkstad

Strax utanför Luleå ligger Gammelstads kyrkstad, ett av Sveriges 15 världsarv. Gammelstads kyrkstad är sedan 1996 upptagen på UNESCOs världsarvslista över platser värda att bevara. Gammelstad var i själva verket stadens centrum ända fram till 1600-talet. Landhöjningen gjorde att hamnen i Gammelstad blev för grund och staden tvingades flytta närmare kusten år 1649.
Det var i Gammelstad som Luleås historia började, och det var framför allt kyrkan, som är norra Sveriges största senmedeltida stenkyrka, som utgjorde samlingsplatsen för befolkningen. Det fantastiska är att kyrkan finns kvar på samma plats sedan 1492 och fortfarande är i bruk. Kyrkstugorna byggdes av socknens bönder i en tid då det var plikt att gå i kyrkan och de stora avstånden i norra Sverige omöjliggjorde besök över dagen. Idag finns det över 400 kyrkstugor bevarade och traditionen av tillfällig övernattning lever vidare. 

Men Gammelstad besöktes inte enbart av dessa skäl, den sociala samvaron var också viktig. Under kyrkhelgerna fylldes gränderna med lediga, helgklädda människor, kyrkklockorna dånade och vänskapsband knöts, upprätthölls eller bröts. Den säregna kulturmiljön är välbevarad och den som strosar genom kyrkstaden kan med lite fantasi nästan se och höra hur bönderna anländer till kyrkstaden för att ställa i ordning sina stugor. Mer information om Gammelstads kyrkstad och Friluftsmuseet Hägnan hittar du även på visitgammelstad.se.

Till Guidning I Gstad Foto Susanne Lindholm

Guidad visning av Gammelstads kyrkstad

Vill du lära dig mer om världsarvet Gammelstads kyrkstad och varför det finns över 400 små röda kyrkstugor på området? Är du nyfiken på hur det ser ut i en kyrkstuga och hur det gick till under en kyrkhelg? Då ska du följa med på en rolig och lärorik guidad visning i världens största och bäst välbevarade kyrkstad.

Läs mer och boka
Häst och släde

Friluftsmuseet Hägnan

Utanför världsarvsområdet, granne med Gammelstads kyrkstad, hittar ni friluftsmuseet Hägnan. Här kan ni lära er mer om seder och bruk från förr och om livet på den norrbottniska landsbygden från slutet av 1700-talet till 1940-talet.

Friluftsmuseet må vara stängt för säsongen men utomhusområdet är alltid öppet för besökare. På området finns även en grillplats som är gratis att använda och om vädret tillåter kanske ni även har turen skymta norrsken på himlen under kalla, klara vinternätter.

Upptäck Friluftsmuseet Hägnan
Lulea 400Ar Illustrationer Stadsprivilegier

Ta del av en 400-årig resa

Från staden Luleå med 250 invånare till Luleå kommun med drygt 79 000 invånare.

Luleås historia på några få minuter