Brändöskär Vy 3090 Alf Arne Harjo Friköpt

Besök Luleå skärgård

I Luleå skärgård är vattnet varken sött eller salt, det är bräckt. Här finns en mix av gammal skog, karga klippor och långa badstränder. Var hittar du din favoritplats?

I Luleå skärgård finns 1 312 skiftande öar, präglade av väder och vind, midvinterns kyla och sommarens magiska midnattsljus. Den vidsträckta, stadsnära skärgården är välbevarad och slumrande. En upplevelse för alla, och alla sinnen.

Med egen båt kan du lägga till vid någon av Luleås gästhamnar eller så väljer du en naturhamn och får en hel ö för dig själv. Skärgården är vildvuxen men på samma gång flack, lättåtkomlig och säker för barn. Här får fantasin ta plats. Strandhoppa och övandra med barnen. Somna och vakna i ett tält eller en skärgårdsstuga till ljudet av sjöfåglar, vågor och vind. Ljusa, stilla nätter eller dagar av äventyr. Dagstur eller skärgårdsluff.

Vintertid plogas många mil vinterväg i Luleå skärgård, en service till både bofasta och besökare. Upplev känslan att färdas med bil mellan öarna. Prata med skärgårdsborna och förundras över det faktum att om bara någon månad, är fjärden utanför fylld av båtar.

Lyssna på tystnaden och känn lugnet – vila dina ögon just där den fria horisonten möter himmelen och fyll dina depåer med energi från de oändliga vita vidderna.

Här finns det gott om plats att bara vara, att låta tanken löpa fritt och hitta hem. Till dig. Upplev Luleå skärgård på ditt sätt.

Att göra i skärgården

Du lämnar allting på land, brukar de skärgårdsvana säga. Det världsliga rinner av och tiden saktar in. Här luktar friskt, inte hamn utan hav. Vädret skiftar. Sol blir sommarregn och spegelblanka vatten blir krabb sjö.

Transport i skärgården

Turbåtstrafiken till de större öarna är bra och bekväm. På Sandön, där populära Klubbvikens havsbad ligger, finns två helt olika sidor: en idyllisk och enkel med sandstränder, restaurang och roliga aktiviteter, en orörd och vänd mot havet. Med turbåt kan du även ta dig längre ut i skärgården till bland annat Kluntarna, Småskär, Brändöskär, Hindersön och Junkön – öar som har varit bebodda i hundratals år. Kvar finns fiskarstugor, fyrvaktarställen, lotsstugor, fyrar och timrade kapell.

DGFX8302

Möt elfte generationens Junköfiskare

Havet och fisket står ständigt i fokus för fiskarfamiljen som levt i århundraden på Junkön. De vet allt om naturens och havets skiftningar – och de älskar det. Till den frodiga ön lockas också turister med både turbåt och egen båt.

Läs artikeln här
Northern lights and the ice road in Luleå

Isvägar i skärgården

När isarna längs kusten utanför Luleå är tillräckligt tjocka vintertid, plogas cirka 30 km isbilvägar upp till ett par öar i Luleå skärgård. 

Isvägarna